ile-de-noirmoutier

Ile de Noirmoutier

Imortalizată de Renoir intr-un tablou, île de Noirmoutier, în vestul coastelor franceze, este de mult timp teren de joacă estivală, întinsă pe 20 km în golful Biscaya, insula i-a primit întotdeauna bine pe vizitatori, dar nu aceasta a fost ocupaţia principală a locuitorilor. Terenurile sărăturoase sunt şi acum lucrate, iar comunităţile de agricultori şi de pescari încă prosperă.

Pe insulă se poate ajunge traversând un pod, dar este mult mai romantic să vii prin Passage de Gois, un drum pe care nu poţi umbla decât în perioada refluxului. Oraşul Noirmoutier-en-l’île, în nord-estul insulei, e o aşezare modestă.

Are un castel din secolul XII, o biserică cu o criptă în stil romanic şi o piaţă excelentă, în nordul oraşului este pădurea Chaize, care merită o explorare pentru stejarii şi mimozele de aici.

Castelul din Noirmoutier-en-l'île

Castelul din Noirmoutier-en-l’île

În mijlocul verii, coasta de vest este un magnet pentru amatorii de băi de soare, pentru că plajele lungi şi nisipoase seamănă cu cele de pe continent. În interiorul insulei, cu sistemul de poldere olandeze şi de şanţuri cu apă sărată, nu te-ar condamna nimeni dacă ai avea impresia că eşti departe de mare. În sud, drumuri şerpuitoare te poartă prin sate tradiţionale, cu căsuţe albe.

Azi, tema principală a insulei este recreerea, o temă foarte îndepărtată de originea ei monastică. Restaurante sunt multe şi bune. Sunt opt cluburi de navigaţie şi un traseu de ciclism bine pus la punct.

Pentru vizitatorii mai tineri există Sealand, un acvariu bine dotat, şi Oceanile, un complex care are bazin de înot, tobogane şi alte atracţii de gen. Este o insulă pentru francezul care face o excursie de o zi – verifică prognoza, apoi iese la distracţie.

POPULAŢIE

10 000 (2005).

CUM AJUNGI ACOLO

Pe podul de la Fromentine sau pe Passage de Gois.

CÂND SĂ TE DUCI

De primăvara până toamna – deşi populaţia abundentă de ţânţari din timpul verii face indispensabilă protecţia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Castelul din Noirmoutier-en-l’île, cu donjon din secolul XI.
  • Un tur al oricărei expoziţii de sculpturi în sare, celebre în lume.
  • Satul Barbatre – la fel de fermecător ca toate satele franceze de pe ţărmul Atlanticului.
  • Mâncarea – insula este faimoasă pentru scoici, homari şi cartofi.
  • Oricare dintre cele trei regate care au loc în luna august.

TREBUIE SĂ ŞTII

Foarte preţuiţi în Europa, cartofii de Noirmoutier s-au vândut la o licitaţie cu peste 200 de euro kilogramul.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.