ille-de-re

Ile de Ré

La numai 3 km de coasta atlantică a Franţei, faţă în faţă cu La Rochelle, se află Ile de Ré, o insulă lungă de 30 km, cu plaje de nisip fin, căsuţe albe, nalbe sălbatice, mlaştini sărate, cu o luminozitate atât de delicată, încât parcă te imploră să faci fotografii.

În decursul secolelor, activităţile umane, în special extracţia de sare, au schimbat forma insulei şi au unit cele patru insule iniţiale în una singură. Acum principalele surse de venit ale insularilor sunt vinul şi scoicile; podgoriile de aici au aceeaşi apelaţiune de origine controlată (AOC) – Cognac.

Ile de Re este una dintre cele mai însorite părţi ale Franţei. Climatul e blând şi vegetaţia seamănă cu cea mediteraneeană. Palmierii cresc în voie, iar contrastul pe care îl fac casele albe şi cerul albastru te face să te gândeşti la vreun sat grecesc naufragiat în Atlantic. În 1987 s-a dat în folosinţă un pod cu taxă care a legat insula de continent şi care i-a schimbat iremediabil caracterul.

Totuşi, nici măcar afluxul mare de vizitatori din timpul verii nu a reuşit să ştirbească farmecul insulei, care iarna e vie şi calmă.

imagine-reprezentativa-pentru-viata-pe-insula-ile-de-re

Imagine reprezentativă a vieţii pe insulă

După ce ai traversat podul, ai două trasee posibile. Drumul din nord duce spre frumosul port St-Martin-de-Re, drumul din sud te poartă printre aşezări rurale până la plaje lungi. La un moment dat drumurile se reunesc şi ajung în capătul de vest al insulei, ceva mai pietros.

E simplu să faci un circuit al insulei într-un weekend, dar dacă vrei s-o explorezi mai atent, pe bicicletă, îţi trebuie mai mult timp.

Cu mult înainte ca podul să le aducă insularilor – retias, cum li se spune – maşini încărcate cu turişti, aceştia se descurcau numai cu bicicleta.

Un sistem remarcabil de drumuri înguste conectează satele, podgoriile şi plajele şi te poartă oriunde vrei să ajungi.

POPULAŢIE

16 000 (iarna), 160 000 (vara; 2004).

CUM AJUNGI ACOLO

Traversezi podul din apropiere de La Rochelle.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar la mijlocul verii poate să fie extrem de aglomerat.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Eglise St. Martin – o frumoasă biserică gotică din secolul XV.
  • Hotel de Clerjotte – muzeu de marină şi de artă.
  • Piaţa Ars-en-Re – pentru o fină selecţie de produse locale.
  • Phare des Baleines – priveliştea din acest far este uimitoare.
  • Lileau des Nigres – un labirint de mlaştini şi unul dintre cele mai bune locuri din Europa pentru observarea păsărilor.

TREBUIE SĂ ŞTII

De la mijlocul secolului XIX până la al Doilea Război Mondial, citadela din St. Martin a fost folosită ca haltă pentru prizonierii care urmau să fie transportaţi spre colonii. Unul dintre supravieţuitori. Henri Charriere, cunoscut ca Papillon, a reuşit să scape pe un sac de nuci de cocos, după 13 ani de exil forţat, iar mai târziu a mai scris şi un bestseller despre asta.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.