Ile d’Oleron

La prima vedere, plata şi împădurită Oldron nu are nimic spectaculos, deşi, la suprafaţa ei de 175 km², este a doua insulă ca mărime din Franţa. Se află în golful Biscaya, la vest de Rochefort, şi este legată de continent printr-un pod care, în 1966, când a fost construit, era cel mai lung din Franţa. Dar explorează insula şi o să înţelegi de ce vin aici atât de mulţi turişti în lunile de vară.

Plajele ei sunt lungi, nisipoase şi curate şi, dacă te aventurezi mai departe de oraşele importante, o să găseşti locuri care nu sunt supraaglomerate nici în plin sezon. Somptuoasele păduri temperate de pin şi stejar de stâncă păstrează insula verde tot timpul anului, decorată primăvara cu dantela roz a florilor de tamarix.

O mulţime de canale traversează insula, spre interiorul ei, în mare parte virgin. Satele de pe coastă sunt cumva degradate de proliferarea caselor de vacanţă, dar tot păstrează farmecul tradiţional. De exemplu, Le Chateau, în sud, unde vechea citadelă încă stă în picioare, sau St. Pierre, în nord, merită să fie vizitate.

foret-des-Saumonards

Privind din pădurea Foret des Saumonards către Fort Boyard

Ca şi celelalte insule din regiune, Oleron s-a aflat de-a lungul timpului sub stăpâniri diferite. În secolele VII şi VIII a fost sub controlul bascilor, iar în secolul XIV Eduard al II-lea al Angliei a primit-o cadou de la tatăl său.

Mai presus de orice, aceasta este o insulă a comunităţilor aşezate. Insularii îi primesc pe turişti cu braţele deschise, dar continuă să păstreze ocupaţiile tradiţionale – pescuit, creşterea scoicilor, construirea bărcilor. Canalele sunt presărate din loc în loc cu claires (iazuri) de scoici şi majoritatea oraşelor au câte o piaţă în care se vând excelente produse locale.

POPULAŢIE

21 871 (2010).

CUM AJUNGI ACOLO

Pe podul rutier de la Marennes.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar vara e recomandabil să-ţi rezervi loc

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • La Marais aux Oiseaux (rezervaţie de păsări) – iniţial aici era un sanctuar pentru păsări rănite, dar acum cuibăresc aici specii rare sau în pericol de dispariţie.
  • Priveliştea din Foret des Saumonards – te uiţi peste mare spre fortăreaţa insulei, Fort Boyard.
  • Apusul în Atlantic – privelişti sublime de pe plajele din vest.
  • Vreo zece scoici, asortate cu un pahar sau două de vin alb, produs local.

TREBUIE SĂ ŞTII

Poţi să te bucuri de dărnicia naturii adunând singur scoici de pe plajă. Dar ai grijă, iazurile cu stridii şi midii sunt proprietate privată, apărate cu dârzenie de posesorii lor.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.