Ile d’Ouessant

Numele vine din vechea bretonă, Enez Eusa, care înseamnă Insula Terorii, dar Ile d’Ouessant este o insulă din Canalul Mânecii, virgină, stâncoasă, de o frumuseţe extraordinară. Cel mai vestic punct european din Franţa, lungă de nici 7 km şi lată de 4 km, insula a fost de multă vreme un punct de reper pentru corăbiile care intrau în canal; aici se află cel mai strălucitor far din lume.

Ouessant, sau Ushant în engleză, este o insulă plată, înconjurată din toate părţile de faleze spectaculoase. Platoul central, ridicat, în medie, la 60 m deasupra nivelului mării, îţi oferă posibilitatea unor plimbări lejere, pe jos sau cu bicicleta. Pentru drumeţi există anumite trasee, dar va trebui să-ţi faci singur loc printre întinderile de iarbă neagră şi muşchi – gazonul elastic o să-ţi pună cu siguranţă arcuri sub tălpi.

În mod tradiţional, marea le-a oferit insularilor locuri de muncă şi resurse, iar cum bărbaţii lipseau de acasă perioade îndelungate, rămâneau femeile să se ocupe de câmp şi de recolta de plante marine. Interioarele caselor sunt bogat ornamentate cu panouri din lemn şi o bună parte din mobilă este construită din bucăţi de lemn aduse de apă.

farul-creach

Farul Creac’h

Apa este esenţială şi pentru climatul insulei -iarna este cald (în februarie poate fi mai cald decât pe Riviera), iar vara este răcoroasă din cauza expunerii la vânturile de vest.

Insula este o haltă convenabilă pentru păsări migratoare, deşi locurile de cuibărit de pe falezele înalte sunt destul de puţine din cauza valurilor mari. Vremea rea deturnează multe păsări de la traseul lor, iar centrul local de ornitologie a identificat aici peste .300 de specii.

Deşi acum nu mai e izolată, aşa cum o atestă miile de oameni care debarcă din feribot în timpul verii, câteva tradiţii locale încă se păstrează. Femeile fac şi acum cruci din dantelă în memoria bărbaţilor pierduţi pe mare, iar oile din zonă au libertatea să se ducă unde vor. Totuşi, dacă suni prinse, adesea iese din ele un rafjout de rnoulon care te face să-ţi lingi buzele!

POPULAŢIE

1 000 (2005).

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul, fie de la Port de Commerce (Brest), fie de la Le Conquet; cu avionul din aeroportul Brest-Guipavas.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Phare du Creac’h – un far vizibil de la 50 km distanţă.
  • Encomusâe d’Ouessant – două case care încearcă să refacă viaţa tradiţională a insulei.
  • Musee des Phares et Balises – un muzeu naval.
  • Calaches du Ponant – plimbări de plăcere cu trăsura.

TREBUIE SĂ ŞTII

Feriboturile locale nu permit accesul prea multor maşini, pentru că pe insulă nu sunt decât 6 km de şosea – e mult mai bine să închiriezi o bicicletă şi să savurezi farmecul insulei la pas domol.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.