iles-de-lerins

Îles de Lerins

Aceste două insule micuţe, la douăzeci de minute cu feribotul din agitatul oraş Cannes, oferă un refugiu pentru suflete deprimate şi cârduri golite. Ste-Marguerite are 3,25 km lungime şi 1 km lăţime, iar St-Honorat doar 1,5 km lungime şi 0,4 km lăţime.

Ste-Marguerite e ceva mai turistică decât vecina ei monastică, dar, după ce ieşi din portul aglomerat, porneşti pe drumuri bine întreţinute spre una dintre cele mai vechi păduri din Europa, de eucalipt şi conifere. Pădurile de pin şi eucalipt de pe St-Honorat sunt înveselite de culorile şi aromele florilor şi ierburilor sălbatice.

Ambele sunt binecuvântate cu plaje neatinse, decorate de natură cu lemne aduse de apă; se spune că sunt cel mai puţin aglomerate de pe Riviera Franceză. Pe nici una dintre insule nu este permis accesul maşinilor sau al bicicletelor şi nu se poate campa.

ste-marguerite

Vase ancorate la ţărmul liniştitei insule Ste-Marguerite

Ste-Marguerite este dominată de un fort şi a fost ocupată de-a lungul timpului de valuri de invadatori – piraţi berberi, piraţi genovezi şi de două ori de spanioli.

POPULAŢIE

Ste-Marguerite – 20 (populaţie permanentă de iarnă); St-Honorat -28 de călugări cistercieni.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Cannes.

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie, dar ar fi bine să eviţi cele două săptămâni de dinaintea Festivalului de Film de la Cannes, din mai.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Forte Ste-Marguerite – care datează de la începutul secolului XVII.
  • Ste-Marguerite Musee de la Mer -cu artefacte romane locale şi rămăşiţele unei corăbii arabe din secolul X.
  • Cuvee St-Honorat – după o tradiţie veche a comunităţilor monastice, fraţii cistercieni produc un vin foarte apreciat din podgoriile insulei.
  • Călugării mai fac bere şi uleiuri esenţiale, care se vând împreună cu CD-uri pe care sunt înregistrate imnurile lor.
  • Spectacolul Son et Lumiere -se ţine vara, are ca subiect istoria insulei şi include şi o călătorie nocturnă cu feribotul.

TREBUIE SĂ ŞTII

Celula în care a fost încarcerat Omul cu masca de fier, portretizat de Dumas, este doar una dintre cele pe care le poţi vizita în Forte Ste-Marguerite.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.