insula-akdamar

Insula Akdamar

Lacul Van este un lac sărat – o misterioasă mare continentală, la 1 670 m desupra nivelului mării, în inima munţilor Anatoliei. Nimeni nu poate explica salinitatea apei şi nici izvorul de apă dulce de pe insula Akdamar.

Pe această insulă micuţă, cu o suprafaţă de nici 1 km2, se află un monument incredibil – biserica-catedrală Sfânta Cruce, un remarcabil exemplu de arhitectură armenească.

sfanta-cruce-akdamar

Biserica-catedrală Sfânta Cruce

Biserica a fost construită în secolul X şi a fost scaunul prelaţilor armeni timp de aproape 700 de ani, din 1116 până în 1895. Este singura clădire rămasă din Palatul lui Aght’Amar, construit pentru regele Armeniei între anii 915-922, un complex magnific de clădiri, completat de străzi şi grădini, construit în întregime dintr-un frumos tuf rozaliu-roşcat, adus de la mare distanţă.

Biserica, în care sunt 34 de încăperi, se află în mijlocul unei livezi de migdali. Pereţii exteriori au elegante sculpturi în relief, reprezentând scene biblice, agricole sau de vânătoare, de o frumuseţe unică – nicăieri în lume nu există ceva comparabil.

Copleşitoarea frumuseţe a peisajului te uluieşte. Pietrele roşcate contrastează cu apele albastre şi cu albul de zăpadă al munţilor anatolieni din fundal, care se înalţă deasupra lacului. Dintre toate insulele lacului Van, Akdamar se face verde încă de la începutul primăverii, iar când înfloresc migdalii, insula este cu adevărat sublimă. Există un loc minunat de înot, unde poţi plonja în apa adâncă şi sărată a lacului, de pe stânci, sau de unde poţi doar să admiri splendoarea acestor locuri.

POPULAŢIE

Poate un custode, doi, de la muzeu.

CÂND SĂ TE DUCI

Martie şi Aprilie, ca să prinzi migdalii înfloriţi.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul, trenul sau autobuzul de la Ankara la Van. De la Van cu maşina până la Gevas, 45 km spre sud-vest. De aici pleacă spre Akdamar ambarcaţiuni care fac până acolo cam 20 de minute.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Carpanak – o insulă din apropiere, unde este o biserică din secolul XII.
  • Citadela medievală Van.
  • Cascada Muradiye.
  • Caută să vezi pisicile de Van – celebre pentru că au un ochi albastru şi unul galben.

TREBUIE SĂ ŞTII

Biserica a fost atent restaurată de autorităţile turce şi a fost redeschisă în 2007. Ea a stârnit multe dispute între turci şl armeni, care au continuat tensiuni mal vechi. Armenii consideră şi acum insula un loc sfânt şi s-au împotrivit nu numai schimbării numelui ei (din Aght’Amar), ci şi secularizării importantului edificiu religios.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.