Insula Alonissos

Cea mai departe în Sporade, insula Alonissos încă nu a fost copleşită de turism. Este un loc senin, dens împădurit cu pini şi stejari, cu numeroase plaje frumoase la care se ajunge pe cărări pietroase, călare pe măgăruşi; locuitorii ei sunt foarte grijulii cu mediul înconjurător.

În 1992, apele din jurul insulei au primit statut de parc naţional marin şi mai multe insuliţe nu se pot vizita. Parcul nu urmăreşte numai protejarea focii-călugăr europene, specie ameninţată, ci şi a unor specii rare de păsări, plus o specie unică de capră sălbatică.

Toate locuinţele au bazine de colectare, nici o picătură de ape uzate nu pătrunde în apele albastre ale mării. Mulţi locuitori beau apă din izvoare de munte, iar apa de la robinet o folosesc numai la spălat. Vizitatorii insulei sunt atraşi de liniştea şi frumuseţea locului, dar şi de insularii fermecător de prietenoşi.

golf-alonissos

Unul dintre golfurile izolate de pe insula Alonissos

Alonissos a reuşit să se refacă după dezastru. În 1950, filoxera a distrus prospera industrie a vinului şi mulţi locuitori au plecat pe continent, ca să supravieţuiască. În 1965, Hora, vechea capitală, a fost distrusă de un cutremur. Locuitorii oraşului au fost strămutaţi în port, unde s-au construit rapid case. Patitiri are şi azi un aer cam haotic, deşi cheiurile sunt în curs de reamenajare şi portul are o atmosferă vie şi prietenoasă.

Pe singura şosea nu circulă prea multe maşini, de aceea locul este ideal pentru drumeţii. Sunt drumuri care duc spre păduri şi dealuri, iar din ele pornesc cărări spre numeroase plaje mici de pietriş. Înoată în apele cristaline şi bucură-te de o masă tihnită, cu peşte proaspăt, la o tavernă de pe chei.

POPULAŢIE

2 750 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie, începutul lui Iulie, Septembrie sau începutul lui Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un charter sau o cursă aeriană internă până la Skiathos, iar de acolo cu hidroavionul; cu feribotul sau hidroavionul de la Salonic sau Voios, via Skiathos.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Vechiul Alonissos – numit şi Hora -acest superb oraş vechi a fost în bună parte renovat de insularii reveniţi acasă, dar şi de străini; are multe taverne bune, unde poţi să te odihneşti după drumeţiile făcute pe deal şi de unde poţi admira apusul.
  • excursie cu barca pe lângă nenumăratele insuliţe din zonă – pe unele chiar te poţi opri.
  • Centrul de informare pentru foca-călugăr de la Patitiri şi centrul de reabilitare pentru foca-călugăr de la Steni Vala îţi oferă informaţii despre aceste mamifere rare.

TREBUIE SĂ ŞTII

În apropiere de situl Ikos, la Kokkinokastro, au fost descoperite urme ale celei mai vechi aşezări din Marea Egee.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.