amorgos-insula

Insula Amorgos

Cea mai estică dintre Insulele Ciclade, Amorgos este aspră şi muntoasă, bătută de vânturi şi de apele mării. Este primitoare şi pură – turiştii vin aici pentru plimbări frumoase, pentru atmosfera relaxată, necomercială, sau ca să vadă locul unde s-a turnat filmul lui Luc Besson The Big Blue.

Coasta de sud este dreaptă, stâncoasă şi nepopulată – dar în faleză este construită o mănăstire. Coasta de nord stă la adăpostul munţilor, are două porturi şi mai multe sate risipite pe dealuri.

manastirea-hozviotissas

Mănăstirea Hozoviotissas

În Antichitate, Amorgos se mândrea cu trei oraşe mari – Egiali, Minos şi Arkessini. Pentru romani a fost locul unui exil mai uşor. Jafurile piraţilor din secolul VII i-au silit pe insulari să se refugieze pe dealuri. După ocupaţia veneţiană, în 1537, turcul Barbarossa a cucerit insula care a rămas la turci până în 1822.

Principalul port, Katapola, se întinde de-a lungul unui golf larg şi are în sud-vest o câmpie de coastă. În zonă sunt multe plaje micuţe. Katapola înseamnă „sub oraş“ – există un drum care urcă pieptiş spre orăşelul Hora, încântător cu casele lui albe, cubice, o stradă principală pe unde nu trec maşini şi care înaintează şerpuit pe lângă o creastă plină de ruine de mori de vânt. De aici coboară o cărare care duce spre popularele plaje de la Agia Anna.

Portul estic, Egiali, este mai tăcut, cu o plajă lungă de nisip şi câteva locuri de cazare construite pe situl unui oraş antic. Pe dealurile de deasupra lui sunt frumoasele sate tradiţionale Tholaria şi Langada. Azi cele două porturi sunt legate printr-o şosea.

POPULAŢIE

1 973 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie şi Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Feriboturi care fac legătura între insule; feriboturi de pe continent (Rafina).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Plimbări – între Katapola şi Hora e o reţea întreagă de drumuri, pe dealuri urcă şerpuit cărări care înconjoară satele, iar de la Katapola la Egiali este o cărare de-a lungul coastei dramatice, bătute de vânt.
  • Mănăstirea Hozoviotissas – ridicată în coasta muntelui, sus, deasupra mării.
  • Oraşele antice, parţial excavate – Minos, pe dealurile de deasupra portului Katapola; Arkessini, pe coasta de sud-vest. Are morminte şi ziduri masive.

TREBUIE SĂ ŞTII

Icoana făcătoare de minuni a Fecioarei din mănăstire, protectoarea marinarilor, vine de la Hozova, din Orientul Mijlociu.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.