anglesley-insula

Insula Anglesey

Separată de coasta de nord-vest a Ţării Galilor prin strâmtoarea Menai, insula Anglesey este cea mai mare dintre insulele englezeşti şi galeze. Muntele Holyhead nu are decât 218 m înălţime – insula este preponderent agricolă. Litoralul este însă superb, cu plaje de nisip, golfuri stâncoase, peşteri şi versanţi drepţi de piatră.

Este o insulă străveche, locuită de circa 9 000 de ani. Istoria ei începe prin Mezolitic – a fost casă pentru druizi, romani, celţi, vikingi, saxoni şi normanzi, înainte de a fi cucerită de regele Eduard I în secolul XIII. Toţi şi-au pus amprenta asupra insulei, iar Anglesey a devenit o adevărată comoară istorică, plină de monumente străvechi – megaliţi, situri funerare din Epoca Pietrei, biserici şi castele.

Castelul Beaumaris, o capodoperă din secolul XIII, a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Castelul nu a fost niciodată terminat şi a fost ultimul din „cercul de fier“ construit de Eduard I în jurul coastelor galeze.

firma-cel-mai-lung-nume

Celebra firmă din faţa gării satului care se laudă cu cel mai lung nume din Marea Britanie.

Această fortăreaţă înconjurată de şanţuri de apărare este considerată una dintre cele mai frumoase clădiri construite în timpul lui Eduard I. Cum se înalţă deasupra strâmtorii Menai, de aici poţi savura privelişti splendide.

Anglesey este legată de continent prin două poduri. Primul, podul suspendat Menai, a fost construit în 1826 de Thomas Telford, iar al doilea, mai nou, este varianta refăcută a podului construit de Robert Stephenson. Pe insulă sunt multe oraşe mici şi 70% din populaţie vorbeşte galeza.

Din cei două milioane de turişti care vizitează anual Anglesey, majoritatea vin pentru litoral – să facă plajă, să navigheze, să facă surfing şi alte activităţi în aer liber printre care plimbări pe Coastal Path, un traseu circular care face legătura între 36 de sate şi trece prin locuri cu peisaje magnifice, inclusiv prin pădurea Newborough în capătul sud-estic al insulei.

POPULAŢIE

68 900 (2010)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar vremea cea mai frumoasă este în perioada mai-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe şosea (A5 sau A55), pe calea ferată sau pe apă.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Holyhead şi biserica St. Cybi, construită în secolul XIII.
  • Plas Newydd, o vilă elegantă din secolul XVIII pe malul strâmtorii Menai.
  • Biserica Llanbadrig, întemeiată în anul 440 d.Hr. de Sfântul Patrick.
  • Holy Island, pe coasta de vest, zonă înţesată de situri religioase străvechi.
  • The Great Little Trains of Wales – o plimbare de o zi cu trenul cu aburi.

TREBUIE SĂ ŞTII

Primul Institut al Femeilor a luat naştere într-un sat din Anlesey şi a avut cel mai lung nume din Marea Britanie – Llanfairpwllgwyngyllogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch!


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.