Insula Arran

Insula Arran stă ghemuită confortabil în apele Firth of Clyde, între Ayrshire şi Kintyre. Este cea mai mare (circa 32 km lungime şi 16 km lăţime) şi mai sudică insulă din Scoţia, dar şi cea mai accesibilă. Oamenii vin aici în vacanţă încă de la începutul secolului XVIII, iar turismul este şi azi principala sursă de venit.

Dar Arran nu este doar o insulă plăcută pentru vacanţe – este o copie în miniatură a Scoţiei.

Partea de nord are munţi înalţi şi abrupţi, văi adânci şi singuratice şi o populaţie mică şi risipită, la fel ca în Highlands, în timp ce în sud este mai cald şi mai plăcut – aici sunt mlaştini, păduri, ceva pământ cultivabil şi multe plaje nisipoase.

Insula este bogată în vestigii arheologice, ceea ce nu e deloc surprinzător, având în vedere că este locuită de mii de ani; britonii, romanii, scandinavii, toţi şi-au pus amprenta asupra ei.

Râu de munte în North Glen Sannox

Râu de munte în North Glen Sannox

Principalul oraş şi port de feriboturi, Brodrick, se află pe coasta de est a insulei, într-un golf larg, străjuit de dealuri. În nordul golfului, la poalele dealului celui mai înalt, Goat, Fell, se află castelul Brodrick, care are grădini remarcabile – aici se găseşte şi cea mai frumoasă colecţie de rododendroni din Europa.

În capătul de nord al insulei este Lochranza, un sat plin de farmec, pe al cărui promontoriu se află ruinele unui castel din secolul XIII. Jumătatea nordică a insulei este teritoriul magnificei acvile aurii. Vârfurile de granit şi peisajul sălbatic superb garantează drumeţii şi căţărări frumoase.

În vest, Machrie Moor este cunoscută pentru situri neolitice – sunt şase cercuri de piatră pe Arran. Pe coasta de sud-est există două staţiuni, Lamlash şi Whiting Bay, dar cele mai bune plaje se află mai departe în sud şi sunt destul de greu accesibile. Arran oferă multe activităţi în aer liber – nu în ultimul rând ar fi drumul care înconjoară insula şi care este un magnet pentru amatorii de ciclism.

POPULAŢIE

5 000 (2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând, dar poate mai degrabă în perioada aprilie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Ardrossan.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Festivalul Arran Folk, care durează o săptămână şi se organizează în luna iunie.
  • Pietrele de la Machrie Moor şi cazanul Fingal.
  • Tumulul Torrylinn, un mormânt vechi de 4 000 de ani.
  • Lăptăria Torrylinn, unde poţi asista la fabricarea brânzei de Arran – şi o poţi cumpăra.

TREBUIE SĂ ŞTII

La nord de Whiting Bay, la zece minute de mers cu barca, se află Holy island, unde a trăit în secolul VII Sfântul Molias. Cumpărată în 1991 de călugării ordinului tibetan budist Samye Ling, e vizată pentru construirea celui mal mare centru spiritual din Europa. Turiştii trebuie să se supună celor cinci reguli de aur ale budismului.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.