aranmore-insula

Insula Arranmore

Arranmore, numită uneori şi Aran, se află în largul coastei zimţate de vest a Donegalului şi este cea mai mare din micul grup de insule de aici. Are 5 km lungime şi 4 km lăţime, iar de pe continent până aici faci doar cinci minute cu feribotul rapid. Insula Aran se transformă repede în destinaţie de vacanţă.

Cea mai mare parte a populaţiei rezidente locuieşte în sud şi în est – movilele în formă de scoică (tumuli) de pe ţărmul de sud sunt dovezi că insula a fost populată cel puţin din anul 800 î.Hr.

Spre vest vei vedea faleze spectaculoase ridicate din mare, iar de la Glen Head poţi admira panorama splendidă a continentului.

În centrul insulei sunt dealuri, dar în general relieful e stâncos, plin de lacuri mici. Drumurile de ţară sunt liniştite, iar insula este minunată pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta.

faleze-stancoase-arranmore

Faleze stâncoase pe insula Arranmore

La sfârşitul secolului XVII, Arranmore era centru al pescuitului de hering – peste 1 000 de oameni erau angajaţi în această industrie. Dar pe la jumătatea anilor 1800, din cauza foametei, mulţi oameni au plecat către Lumea Nouă.

Ulterior, conacul proprietarului a devenit hotel şi, acolo unde odinioară pescuitul era o activitate crucială pentru existenţă, acum a devenit una de plăcere. Lacul Cowan’s, rezervorul de apă al insulei, este unul dintre puţinele lacuri europene unde se înmulţeşte în mod natural păstrăvul curcubeu; celelalte lacuri sunt populate cu păstrăv brun.

Farul de la Rinawros Point a fost construit în 1798 şi reconstruit în 1865. În apropiere se dărâmă încet vechea staţie a gardei de coastă, dar pe insulă poţi vedea arce de stâncă şi peşteri subacvatice.

Bucură-te de plajele cu nisip auriu şi fin de la Aphort şi Leabgarrow, iar după aceea – poate cel mai bun lucru – vizitează cele şase sau şapte puburi de pe insulă – sigur unul dintre ele îţi va plăcea…

POPULAŢIE

522 (2006) – vara ajunge la 1 500, când se întorc oamenii la casele de vacanţă şi când vin turiştii.

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Burtonport.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Peştera Slaugther, unde în 1641 un căpitan de-al lui Cromwell a comis un masacru.
  • plimbare până la cel mai înalt punct de pe insulă, Cnoc an lolair (Dealul vulturului), unde odinioară cuibăreau vulturi de mare, iar acum poţi admira priveliştea.

TREBUIE SĂ ŞTII

Arranmore este înfrăţită cu insula Beaver de pe lacul Michigan, unde s-au stabilit mulţi emigranţi pe la 1850. Cele două comunităţi îşi fac vizite şi în anul 2000 s-a ridicat la Loch an Chomhanaigh o statuie. Ea înfăţişează un păstrăv curcubeu adus din America de Nord în anul 1900, primul care a colonizat lacul Cowan’s.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.