plaja-avsa

Insula Avsa

Cu doar 40 de ani în urmă, Avsa era un loc pe care îl cunoşteau câţiva privilegiaţi. Cu toate că acum aerul ei curat, apele limpezi, nisipul auriu, vinul şi peştele proaspăt au transformat-o într-o destinaţie favorită pentru turiştii turci, în străinătate este aproape necunoscută şi rămâne în afara rutelor obişnuite de călătorie.

Insula se află în Marea Marmara, micuţa mare continentală dintre Marea Neagră şi Marea Mediterană. Ea se uneşte cu Marea Neagră la Bosfor, strâmtoarea de-a lungul căreia este construit oraşul Istanbul, aşa că nu e de mirare că frumoasele insule din Marmara trebuiau să se transforme în staţiuni pentru turiştii stresaţi care încearcă disperat să scape de căldura sufocantă a oraşului.

Avsa se află într-una din cele mai mari regiuni producătoare de vin din Turcia. Are 21 km2, dealuri domoale de granit acoperite cu măslini şi podgorii care coboară până spre plajele cu nisip. Flori şi leandri cresc peste tot pe coastă şi golfuri lungi, cu nisip extraordinar de fin, alternează cu zone pietroase pe care marea le-a modelat în forme neobişnuite.

o-plaja-inedita-pe-insula-avsa

Plaja inedită pe Insula Avsa

Aici poţi face căţărări frumoase sau poţi să cauţi un loc retras în care să stai, pur şi simplu, să priveşti apele mării, cu o sticlă de vin local lângă tine.

Oraşul de pe insulă, Avsa, este o staţiune tipic turcească, cu case de vacanţă, restaurante şi pisici slăbănoage care bântuie prin port în speranţa că vor reuşi să capete ceva de la pescarii care îşi descarcă peştele. În lunile de vară, insula zumzăie de mişcare şi are o viaţă de noapte dinamică. Seara se aud râsete şi muzică din baruri şi cluburi, iar aerul e plin de mireasma florilor şi a mării.

POPULAŢIE

2 000 (estimare)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Istanbul.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Mănăstirea bizantină.
  • Peşte proaspăt de toate felurile.
  • O plimbare printre podgorii şi o degustare de vinuri.
  • O plimbare până la insulele vecine, Ekinlik şi Marmara.

TREBUIE SĂ ŞTII

Turcia este o ţară conservatoare şi, cu toate că viaţa de noapte a insulei poate părea liberală, sunt multe restricţii cu care turistul occidental nu este obişnuit. Trebuie să ştii că o atitudine prea sexistă şi consumul excesiv de alcool vor şoca şi nu vor ajuta cu nimic reputaţia ta.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.