insula-bardsey

Insula Bardsey

Cam la 3,2 km de vârful peninsulei Llyen, în nordul Ţării Galilor, se află o altă insulă sfântă. Bardsey, sau Ynys Enlli, în galeză „insula marelui current”, are numai 2,5 km lungime; rămăşiţele unor adăposturi circulare dovedesc faptul că insula a fost locuită încă din Neolitic.

În secolul V, creştinii persecutaţi au început să se refugieze aici, iar în secolul următor, Sfântul Cadfan construise aici o mănăstire. Bardsey a devenit un important loc de pelerinaj, la fel de cunoscut ca Iona sau Lindisfarne; se spunea că trei pelerinaje la Bardsey echivalează cu unul la Roma.

Mulţi credincioşi rămâneau aici până la moarte, şi încă şi mai mulţi erau aduşi aici spre a fi înmormântaţi. Aşa a ajuns să fie numită „insula celor 20 000 de sfinţi”. Ruinele pe care le vezi azi aparţin abaţiei augustiniene St. Mary, construite în secolul XIII şi părăsite în 1537, după desfiinţarea mănăstirilor.

farul-insula-bardsey

Farul insulei Bardsey

După această dată, Bardsey a devenit ascunzătoare pentru piraţi şi infractori, până când, în secolul XIX, proprietarul, lordul Newborough, a întemeiat o comunitate de fermieri şi pescari. În 1979 insula a fost cumpărată de Bardsey Island Trust, iar acum este zonă protejată pentru frumuseţea naturală deosebită – aşa că este un punct de atracţie şi pentru pasionaţii de istorie naturală şi arheologie.

Suprafaţa insulei este plată şi joasă, iar de pe coastele dealului Mynydd Enlli, care se înalţă până la 167 m, poţi vedea un covor multicolor de terenuri cultivate, întretăiate de ziduri vechi de piatră.

Pe ţărm cresc plante rare, inclusiv 350 de specii de licheni; primavara şi toamna poţi vedea aici numeroase păsări, printre care o mare colonie de pescăruşi Manx şi, mai nou, de pufini.

POPULAŢIE

8-13 (inclusiv ornitologi, 2007).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Porth Meudwy sau Pwllheli.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Clopotniţa din secolul XIII.
  • Observatorul de păsări Bardsey.
  • Farul Bardsey – înalt de 30 m, singurul far rectangular întreţinut de Trinity House.
  • Străvechiul măr Bardsey, descendent al merilor îngrijiţi de călugări acum 1 000 de ani, declarat „unic” de experţii de la National Fruit Collection din Brogdale, Kent. Pentru strângerea de fonduri, Bardsey Trust cultivă lăstari din acest pom.

TREBUIE SĂ ŞTII

Atât Merlin, cât şi regele Arthur ar fi fost îngropaţi într-o peşteră de pe Mynydd Enlli, într-un sicriu de sticlă. Un istoric din secolul XII pretinde că Avalon era insula merilor şi că numele ei derivă de la cuvântul galez afal. Poate că într-o zi se va găsi aici şi masa rotundă…


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.