Insula Bornholm

În mijlocul Mării Baltice, la circa 100 km în largul coastelor insulei Zealand, se ridică pe neaşteptate o insulă de granit. Bornholm este una dintre cele mai vechi stânci vizibile din lume, formată cu peste o mie de milioane de ani în urmă de activitatea vulcanică.

Această insuliţă idilică are 588 km2 de dealuri domoale, acoperite de pestriţe terenuri agricole, păduri şi bărăgane traversate de un adevărat labirint de drumuri – paradis pentru amatorii de drumeţii şi plimbări cu bicicleta. Plaje de nisip se întind de-a lungul ţărmului de sud, care devine din ce în ce mai aspru pe măsură ce înaintează spre nord, unde golfuleţe izolate stau ghemuite printre fascinante formaţiuni stâncoase.

Se pare că Bornholm a fost locuită cel puţin din anul 3600 î.Hr., şi peste tot vei vedea urme ale trecutului – rămăşiţe de aşezări neolitice şi din Epoca Bronzului, pietre runice amplasate strategic, biserici, sate şi cătune pescăreşti, vechi şi pline de farmec. Istoria insulei este tulbure – adevăr demonstrat şi de faptul că fortăreaţa cea mai mare din nordul Europei a fost ridicată aici în secolul XIII.

Una dintre cele patru biserici circulare medievale din Bornholm. Aceste biserici erau folosite şi ca fortăreţe – probabil pentru a rezista în faţa piraţilor slavi.

Din masiva cetate Hammerhus, în capătul de nord al insulei, se puteau vedea până departe întinderea de apă şi coasta suedeză, cetatea în sine fiind apărată în faţa unui atac de pe uscat de o vale adâncă împădurită.

Lumina are o caracteristică specială – în timpul verii sunt numai patru ore de întuneric -, iar acest fapt a atras artiştii danezi. Este şi un spaţiu al muzicii – în lunile de vară, insula se însufleţeşte cu tot felul de serbări săteşti şi un festival de jazz. Principalul oraş, Ronne, pe coasta de vest, este un port animat, vechi de 700 de ani, cu străzi pietruite şi o biserică frumoasă. Dacă vrei frumuseţea naturii, cultură sau distracţii, le găseşti pe această insulă frumoasă.

POPULAŢIE

39 700 (2017).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu feribotul de noapte de la Copenhaga; cu feribotul sau catamaranul de la Ystad (Suedia).

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Rundkirkes – patru biserici medievale circulare. Ertholmene (Christiansoe) – cel mai estic punct din Danemarca, o insulă-fortăreaţă din secolul XVII, cu mai puţin de 100 de locuitori, aflată la 20 km nord-vest.
  • Muzeul de artă Bornholm, în apropiere de Gudhjem.
  • Gronbechs Gard, Hasle – casă negustorească veche, transformată în centru cultural şi de expoziţii.
  • NaturBornhoIm, Aakirkeby – centru cultural şi de istorie naturală proiectat de vizionarul arhitect danez Henning Larsen.
  • O porţie de hering afumat cald de la afumătorile din Aarsdale sau Hasle.

TREBUIE SĂ ŞTII

Dacă vrei să vizitezi Bornholm în iunie sau iulie, rezervă cu mult timp înainte.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.