insula-bozcaada

Insula Bozcaada

Sunt atât de multe insule idilice în Marea Egee – peste 3 000 – încât e greu să faci distincţie între ele. Dar Bozcaada este cu adevărat diferită; este una dintre singurele două insule turceşti. În mitologia greacă se numea Tenedos şi, din cauza poziţiei sale strategice (chiar la sud de strâmtoarea Dardanele), a fost în centrul disputelor din vremuri imemoriale.

Secole la rând, populaţia era alcătuită din etnici greci; azi, deşi este aproape în totalitate turcă, cultura specială a insulei păstrează multe urme ale moştenirii greceşti.

Bozcaada are formă aproape triunghiulară, suprafaţă de 38 km2 şi teren relativ plat. Din punctul cel mai înalt – Goztepe, 192 m – poţi vedea toată insula, iar într-o zi senină poţi vedea marea până la Levkos. Cam o treime din insulă este acoperită de podgorii; în rest sunt copaci rari şi tufăriş unde se găseşte o diversitate neobişnuită de plante – în total 437 de specii.

bozcaada-tenedos-port

Bărci pescăreşti aliniate în portul Tenedos, la apus

Apa este deosebit de limpede, fără alge, aşa că pentru scufundări e minunată. Sunt o mulţime de plaje pure de nisip – cea mai lungă şi mai accesibilă este în golful Ayazma, de aceea e şi cea mai aglomerată, dar sunt încă unsprezece golfuri mărişoare, plus nenumărate golfuleţe şi intrânduri pentru cei care vor solitudine.

O impresionantă fortăreaţă veneţiană care stă mărturie pentru trecutul tulbure al insulei veghează asupra portului.

Casele din lemn şi din piatră din oraş sunt un amestec fermecător de arhitectură turcească şi grecească – stilistic, extrem de diferite. Şi mâncarea este o fuziune între cele două culturi – o altă trăsătură distinctivă a acestei insule egeene. Siropul roşu de mac, o specialitate locală, poate fi o alternativă la vinul insulei.

POPULAŢIE

2 465 (2012).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Sunt patru variante prin care poţi ajunge la cheiul Yukyeri din Geyikli pentru a lua feribotul care face o jumătate de oră până la Bozcaada: cu avionul până la Cannakale, de unde sunt curse dese de autobuz până la Geyikli, aflat la 56 km.

Cu autobuzul din istanbul faci 8 ore până la Geyikli. Cu maşina de la Istanbul: a) până la Gelibolu sau Eceabat, apoi cu feribotul de maşini peste Dardanele, până la Lapseki sau Cannakale, după care pe drumul spre coastă până la Geyikli, sau b) cu feribotul expres de maşini de la istanbul la Bandirma, apoi încă 3 ore cu maşina până la Geyikli.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Moscheea Aleybeg – construită probabil în 1700.
  • Agia Paraskevi Ayazma – o mănăstire cu o capelă micuţă, umbrită de opt platani bătrâni, unde în fiecare iulie se sărbătoreşte prin tradiţie un sfânt. O vizită la una dintre cele patru vinării de pe insulă.
  • Ferma eoliană – turbinele eoliene din spatele vechiului far, în partea de vest a insulei alcătuiesc o imagine impresionantă.
  • Un tur cu barca – aşa vei putea ajunge la golfuri inaccesibile de pe uscat.

TREBUIE SĂ ŞTII

Marea este considerabil mai rece aici decât în alte părţi ale Egeei, din cauza izvoarelor reci din jurul insulei, în iulie sau august, când căldura e în toi, apa rece e bine-venită.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.