brac-insula

Insula Brac

A treia insulă ca mărime din Adriatica, Brac, cu suprafaţa de 396 km2, este şi cea mai înaltă dintre insulele dalmate – până la 778 m. Pietroasă, cu dealuri împădurite cu pini, printre care se întind văi verzi cu podgorii, livezi de măslini, cireşi şi migdali, Brac este faimoasă pentru frumuseţea rocilor de calcar şi dolomit, care se extrag aici pentru sculpturi încă din vremea romanilor.

Cea mai mare atracţie a insulei este Zlatni Rat (Cornul de Aur), poate cea mai frumoasă plajă din Adriatica, dar cu siguranţă cea mai neobişnuită. Este o limbă de nisip pur auriu, lungă de 0,5 km, care intră direct în apele albastre şi limpezi ale mării.

De-a lungul ei se întinde ca o umbrelă un pâlc de pini, iar vârful ei se mişcă vizibil în timpul fluxului. Este cea mai mare şi mai frumoasă plajă de pe insulă, dar de-a lungul coastelor se mai găsesc o mulţime de golfuri stâncoase şi plaje cu nisip umbrite de pini.

brac-supetar

Supetar este cel mai mare oraş de pe insula Brac

Brac este înţesată de istorie. Locuită încă din Neolitic, insula a fost colonizată mai întâi de ilirii din Peninsula Balcanică, apoi a făcut parte din imperiile roman şi bizantin. În secolul IX a fost anexată de Croaţia, apoi a intrat în stăpânirea veneţienilor, din 1420 până în 1797. O mare parte din secolul XIX s-a aflat sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar.

Moştenirea pestriţă este vizibilă din plin în arhitectura ei. Peste tot vei vedea frumoase clădiri sacre sau laice care datează încă din secolul X. Sunt şi câteva sate desuete, cu case vechi de piatră şi acoperiş de ţiglă, înghesuite pe străzi înguste şi întortocheate. Frumuseţea naturală, plajele superbe şi bogăţia culturală, plus splendidul climat mediteraneean fac din insulă o destinaţie ideală de vacanţă.

POPULAŢIE

14 434 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Octombrie. Mai şi Iunie sunt poate lunile ideale, când vremea e bună şi lumea e puţină. Evită iulie şi august, când e greu să găseşti un loc de cazare.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Split sunt curse de feribot din oră în oră şi curse regulate de hidroavion până la Supetar, principalul oraş al insulei. Există o cursă de avion săptămânală din Zagreb.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Frumoasele privelişti de la biserica Sf. Vid, pe Vidova Gora, cel mai înalt vârf de pe insulele croate.
  • Turnul Radojkovic, în Skrip, cel mai vechi sat de pe insulă.
  • Mănăstirea şi biserica dominicană din secolul xv, Bol.
  • Peştera Dragonului – templu sihastru într-o peşteră cu sculpturi mistice precreştine.
  • Sihăstria Blaca – săpată în coasta abruptă a unei faleze, acum muzeu.

TREBUIE SĂ ŞTII

Piatra de dolomit extrasă din carierele de pe BraC s-a folosit şi la construirea Casei Albe din Washington, DC.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.