brownsea-insula

Insula Brownsea

Chiar în gura portului Poole, vizavi de oraşul cu acelaşi nume, în Dorset, se află insula Brownsea, cea mai mare dintr-un grup de insuliţe. Toată suprafaţa insulei a fost desemnată sit de interes ştiinţific special; capătul de nord al acestei insule micuţe – 2,4 km lungime şi 1,2 km lăţime – a fost concesionat de Dorset Wildlife Trust şi a devenit rezervaţie naturală.

Lunga istorie a insulei a cunoscut multe – creştinismul timpuriu, vikingii şi programul de fortificare din timpul regelui Henric al VIH-lea, care urmărea protejarea portului Poole. Insula a trecut prin multe mâini.

În al Doilea Război Mondial a fost folosită ca diversiune pentru apărarea portului. În 1961, proprietarul, o persoană retrasă care permisese revenirea insulei la starea naturală, a murit şi statul a reuşit să o achiziţioneze.

castelul-brownsea

Castelul Brownsea

Dar Brownsea este cunoscută în special pentru activitatea cercetaşilor. La începutul secolului XX, Robert Baden-Powell a vizitat insula şi, în 1907, a organizat aici prima tabără de cercetaşi pentru 20 de băieţi din Dorset. Acum castelul Brownsea şi terenul aferent sunt închiriate de John Lewis Partnership, devenind staţiune de vacanţă pentru angajaţii acestei instituţii.

Pe insulă sunt habitate diverse şi o mulţime de animale şi plante sălbatice. Sunt mlaştini sărate, stufărişuri, lacuri cu apă dulce, bărăgane, păduri tăcute de pin şi o lagună cu apă stătută, este un paradis pentru veveriţa roşie indigenă şi tot aici găseşti multe exemplare din specii introduse pe insulă, cum ar fi cerbul sika şi iepurele. Poţi vedea păsări minunate – bâtlani, egrete mici, chire, vara, şi ciocîntors, iarna.

POPULAŢIE

Nu există populaţie permanentă.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând; grupuri organizate numai în noiembrie-aprilie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu barca de la Sandbanks, North Haven sau Poole Quay; printr-o excursie de o zi, organizată din staţiunile vecine; cu o barcă închiriată.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica St. Mary, construită la mijlocul secolului XIX.
  • Locul în care Baden-Powell a organizat prima tabără de cercetaşi.
  • Festivalul anual de teatru în aer liber, când se joacă piese de Shakespeare.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 2007, cercetaşii au sărbătorit 100 de ani de existentă şi atunci au avut loc mai multe evenimente. Cel mai important a fost organizarea taberei Sunrise, unde s-au strâns 310 tineri din 155 de ţări. Exact la ora când, cu 100 de ani în urmă, a început mişcarea cercetaşilor. Toţi cei 28 de milioane de cercetaşi din lume şi-au înnoit legământul.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.