insula-buyukada

Insula Buyukada

După un drum scurt cu feribotul din centrul Istanbulului ajungi intr-o altă lume – o lume de pini, de mănăstiri şi grandoare de secol XIX. Buyukada (Insula Mare) este, la numai 5,4 km2, cea mai mare dintre Insulele Prinţului (Prens Aladan), un arhipelag de nouă insule din Marea Marmara, în pragul Istanbulului.

Imediat ce cobori din feribot în clădirea terminalului, cu decoraţiuni otomane, eşti întâmpinat de zgomotul făcut de potcoave de cai, de câini care lenevesc la soare pe pragurile caselor şi de miros ispititor de peşte proaspăt şi friptură care vine de la restaurantele din port.

Pe străzile întortocheate ale oraşului se înşiră magnifice case de lemn din secolul XIX, cu balcoane şi obloane sofisticate, pline de caprifoi, iasomie şi mimoze. Vara, oraşul este animat de mulţimi de turişti, dar poţi să te retragi foarte uşor pe dealuri, prin păduri sau la unul dintre nenumăratele golfuri cu nisip de pe coastă.

Împăratul Iustinian al II-lea a construit aici un palat în anul 569 d.Hr., iar mai târziu insula a fost folosită ca loc de exil pentru prinţii bizantini nesupuşi (de aici şi numele arhipelagului). Sute de ani, Buyukada a fost locuită numai de câţiva călugări şi călugăriţe, de fermieri şi pescari.

manastirea-sf-gheorghe-buyukada

Mănăstirea Sf. Gheorghe este construită între două dealuri înalte pe insule

Apariţia serviciilor de feribot în secolul XIX le-a înlesnit bogaţilor locuitori ai oraşului să călătorească aici relativ uşor şi, atraşi de farmecul pastoral al insulelor, au început să-şi construiască reşedinţe de vară. Azi, în lunile fierbinţi de vară, locuitorii Istanbulului vin aici cu miile să scape de caniculă şi de gălăgie.

Din fericire, maşinile sunt interzise pe insulă. Poţi să mergi oriunde cu un faeton (un cal şi o trăsură), cu bicicleta sau pe jos. Liniştea, briza proaspătă de mare, apele minunate pentru înot şi priveliştile care îţi opresc inima în loc contrastează izbitor cu stresantele străzi ale Istanbulului.

POPULAŢIE

7 320 (estimare); populaţia totală a insulelor Prinţului – 17 738 (2000).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Octombrie. În plin sezon, insulele se umplu de turişti din Istanbul, dar tot merită să faci o excursie de o zi dacă te afli în oraş în iulie sau august, să scapi de caniculă şi să vezi case cu o arhitectură magnifică.

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse regulate de feribot de la toate docurile importante din Istanbul sau o şalupă de mare viteză din portul Katabas.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Mănăstirea Agios Nikolaos – o veche construcţie cu aer romantic.
  • Splendidul Palace Hotel – construit în 1911, vizitat de Eduard al Vlll-lea şi de Wallis Simpson.
  • Biserica Agia Giorgi – din secolul Vl.

TREBUIE SĂ ŞTII

Troţki a trăit pe insulă patru ani după ce a fost expulzat de Stalin din uniunea Sovietică în 1929.

O mare parte din Istoria Revoluţiei Ruse a scris-o aici.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.