Insula Caldey

Insula Caldey, la 5 km în largul coastei de sud a comitatului Pembrokeshire, este una dintre insulele sfinte din Marea Britanie. Are numai 2,4 km lungime şi 1,6 km lăţime, este locuită din Epoca Pietrei, iar din perioada celtică acolo s-au stabilit călugări.

În secolul VI, Pyro a întemeiat o mănăstire celtică şi se consideră că Old Priory, Vechea Priorie, ar fi construită pe locul aceleia, în secolul X, se pare că din cauza raidurilor vikinge, mănăstirea ar fi fost abandonată, dar 200 de ani mai târziu benedictinii de la St. Dogmaels din Pembrokeshire au construit aici o mănăstire care a funcţionat până la dizolvarea acestora, în 1536.

În 1906, benedictinii anglicani au cumpărat insula şi abatele lor, Aelred Carlyle, i-a comandat arhitectului John Coates-Carter această mănăstire în stil italian. Nereuşind să-şi îndeplinească planurile, în 1926 benedictinii au vândut abaţia călugărilor cistercieni, mai precis trapiştilor, care s-au instalat confortabil în clădirea care azi e patrimoniu.

biserica-st-illtyd

Biserica St. Illtyd

Deşi Caldey este cunoscută în primul rând pentru mănăstirea ei, aici există şi o aşezare frumoasă. Din acest sat poţi cumpăra obiecte făcute de localnici, iar acest comerţ asigură şi veniturile călugărilor. Fermele de animale produc lapte, unt şi smântână, iar călugării iac îngheţată, iaurt, biscuiţi şi ciocolată, pc care le vând în sat.

Dar cele mai cunoscute produse ale lor sunt cele cosmetice – o gamă variată de parfuinuri şi creme făcute din plantele de pe Caldey, din flori A orz sălbatic.

Este un loc cu o atmosferă liniştită şi senină fără egal. Plăcută nepoluată, Caldey poate fi explorată pe jos. De la splendida Plajă Priory Beach până la farul din vârful insulei, te poţi bucura de magnifice privelişti asupra coastelor din Pembrokeshiio.

POPULAŢIE

50 (estimare 2003)

CÂND SĂ TE DUCI

De la Paşti până la sfârşitul lui octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

În perioada fluxului poţi veni cu barca de la Tenby Harbour, iar în perioada de reflux poţi ajunge până la Castle Beach. Duminica nu circulă bărci.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica St. Illtyd şi Vechea Priorie.
  • O slujbă la capela abaţiei şi un tur al mănăstirii (numai bărbaţii), un tur organizat, ca să afli mai multe lucruri despre insulă.
  • Piatra Caldey, cu Inscripţie în celtă şi latină.
  • Margarets, sora insulei Caldey (de care este legată la reflux) – sanctuar de păsări şi foci.
  • O vizită la oficiul poştal acum muzeu, unde poţi să imprimi pe o carte poştală marca proprie a insulei.

TREBUIE SĂ ŞTII

Mănăstirea oferă un refugiu spiritual tot timpul anului, pentru femei şi bărbaţi (deşi în clădirea principală au voie să intre numai bărbaţii), aşa că poţi să te şi cazezi pe insulă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.