cape-clear-insula

Insula Cape Clear

Insula Cape Clear este o adevărată bijuterie, care merită toate superlativele posibile, cupa de aur de la capătul unui curcubeu.

Lungă de numai 5 km şi lată de 2 km, este cea mai sudică zonă locuită din Irlanda şi, datorită aşezării ei, beneficiază de un climat mult mai blând decât partea continentală.

Cape Clear este una dintre ultimele gaeltacht (regiune în care se vorbeşte limba gaelică) din Irlanda şi, în lunile de vară, mica populaţie permanentă sporeşte considerabil datorită numărului mare de studenţi care vin aici să-şi exerseze limba.

roaringwater-stone

Casă de piatră deasupra golfului Roaring Water.

Este locul de naştere al Sfântului Ciaran, se pare primul dintre sfinţii irlandezi de dinainte de Patrick, iar ruinele bisericii sale din secolul XII se află şi acum în apropierea portului.

Insula are multe ruine străvechi, inclusiv megaliţi care încă stau în picioare şi un tunel cu morminte vechi de 5 000 de ani. Rămăşiţele castelului O’Driscoll, de secol XIV, se pot vedea pe o creastă deasupra portului, care este azi centrul comercial al insulei. La castel se ajunge foarte greu, numai pe vreme frumoasă.

Aşezarea geografică a insulei Cape Clear – în largul coastelor comitatului Cork – o pune în calea miilor de păsări migratoare, astfel încât este unul dintre cele mai bune locuri pentru observarea păsărilor. În 1959, în apropierea portului a fost construit un observator administrat de omitologi pasionaţi şi bine pregătiţi.

Este o zonă fertilă, deluroasă, cu faleze înalte, coline domoale, smârcuri, o mlaştină cu trestie, un lac, plaje frumoase, golfuri retrase, bărăgane şi teren cultivabil. Nedezvoltată şi neatinsă, cu dealuri pline de iarbă neagră şi orz sălbatic, primăvara şi vara se umple de flori multicolore, iar toamna capătă o strălucire aurie de la ferigile roşiatice. Iarna aduce viscole cumplite, iar localnicii se distrează cu poveşti şi muzică.

POPULAŢIE

140 (2004)

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie pentru festivaluri, aprilie, mai şi octombrie pentru observarea păsărilor.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Baltimore, de pe continent, tot timpul anului.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Delfini, balene, ţestoase pieloase, rechini-peregrin, în apele din jurul insulei, vechiul far.
  • Muzeul Cape Clear.
  • Frumuseţea suprarealistă a turbinelor eoliene.
  • Scufundări, windsurfing, canotaj şi pescuit.
  • seară într-unul dintre puburi, unde poţi să te bucuri de craic.

TREBUIE SĂ ŞTII

Primul weekend din septembrie este dedicat International Storytelling Festival; atunci vin pe Cape Clear povestitori din toată lumea, care te pot vrăji cu poveştile lor ore la rând.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.