capri-insula

Insula Capri

Pe partea de sud a golfului Napoli, frumoasa insulă Capri a fost admirată de secole. Azi, această insulă micuţă este o staţiune populară printre italieni prosperi şi celebrităţi internaţionale, dar şi printre excursioniştii de o zi, care vin aici din Sorrento sau de pe coasta Amalfi. Insula se ridică brusc din apă, un amestec fermecător de culori – bougainvillea mov, roz şi albe, lămâi, alei înguste şi şerpuite şi case pastelate.

Frumuseţea insulei a fost apreciată încă de pe vremea romanilor, împăratul Augustus venea aici să se relaxeze şi ar fi creat şi primul muzeu paleontologic din lume, pentru că în Villa Augustus a expus artefacte din Epoca Pietrei, găsite de constructorii casei sale. Succesorul lui, Tiberius, a construit şi el o serie de vile aici, cea mai cunoscută fiind Villa Jovis, una dintre cele mai bine păstrate din Italia.

Cele opt rânduri de ziduri şi scări, rămase azi, nu pot decât să ne sugereze grandoarea vilei. Reconstruirile recente au arătat că această clădire este un remarcabil exemplu de arhitectură romană din secolul I.

Frumoasa insulă Capri

Frumoasa insulă Capri

În anul 27 d.Hr., Tiberius s-a mutat definitiv la Capri, şi a condus Imperiul Roman de aici, până în anul 37 d.Hr., când a murit. Se spune că atât Tiberius, cât şi nepotul lui, Caligula, făceau orgii şi torturau, ba chiar aruncau femei în mare de pe faleza din apropierea vilei.

Azi, oraşele Capri şi Anacapri sunt înţesate de turişti, dar restul insulei este deluroasă, frumoasă şi liniştită. Vizitează grădinile lui Augustus şi admiră superba privelişte dinspre Faraglioni, stânci impresionante care se ridică din mare. La Anacapri, nu rata grădinile de la Villa San Michele, construită de Axei Munthe pe ruinele uneia dintre vilele lui Tiberius.

Poate cea mai încântătoare privelişte este Grotta Azzurra (Grota Albastră), o magnifică grotă subacvatică pe coasta stâncoasâ. A devenit un popular punct de atracţie pentru turişti, care vin aici cu barca pentru a o vizita. Înăuntru, după ce treci de intrarea joasă, apa pare luminată de dedesubt, căpătând o uluitoare nuanţă de albastru iridiscent.

POPULAŢIE

12 200 (2002)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, iunie, septembrie sau octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul sau hidroavionul de la Napoli, Sorrento, Salerno, Positano sau Amalfi.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Villa San Michele – construită de medicul suedez Axei Munthe, vila are minunate grădini de unde poţi privi marea.
  • Villa Jovis – magnifica vilă a lui Tiberius, una dintre cele mai bine conservate vile din Italia.
  • Grotta Azzurra – Grota Albastră din capătul nord-vestic al insulei, accesibilă doar dinspre mare. Rezervă-ţi un loc pentru o excursie organizată de nenumăratele agenţii locale.
  • călătorie cu telescaunul din Anacapri până pe Monte Solaro durează 12 minute şi îţi oferă privelişti uimitoare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Rezervă-ţi din timp un loc de cazare dacă vrei să ajungi acolo în lunile aglomerate de vară.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.