insula-chios

Insula Chios

Homer o numea aspră – într-adevăr, partea de nord este muntoasă însă sudul, cu dealuri domoale, pline de vegetaţie, este foarte fertil iar numele dat de turci – Insula Răşinei – pare mai potrivit. Aflată  la câteva mile de coasta turcească, în dreptul oraşului Qeşme, are plaje frumoase, sate fascinante şi arbori de mastic.

În Antichitate, Chios a fost importantă şi prosperă – numai aici arborele de mastic produce o cantitate apreciabilă din celebra gumă de mastic, astfel încât să poată fi comercializată. După ce genovezii au început să controleze acest comerţ profitabil, în 1346 Chios a devenit una dintre cele mai bogate şi mai culturalizate insule din Mediterana.

pyrgi-chios

Balcoane ale caselor decorate din vechiul sat de mastic Pyrgi

Otomanii au luat insula în 1566; când insularii s-au revoltat, în 1822, represiunile au fost sângeroase, mii de oameni au fost ucişi şi mai mulţi au fost exilaţi. În 1881, un cutremur a distrus o bună parte din ce mai rămăsese.

Oraşul Chios este mare şi modem, dar are muzee interesante, taverne autentice şi un bazar plin de viaţă. În nord, drumurile sunt dificile şi satele sunt pustii, dar insularii care revin acum pe Chios încep să restaureze casele din „oraşele-fantomă“. Sudul este dominat de mastihohoria, case cu arhitectură unică din „satele de mastic”.

Construite de genovezi ca să reziste atacului piraţilor, aceste case au un aer oriental, cu arcade care coboară până pe străduţe înguste – pentru a minimiza efectele distrugătoare ale cutremurelor.

Pe insulă sunt monumente bizantine, câmpuri fertile, rămăşiţe ale caselor genoveze şi plaje frumoase şi izolate. Întrucât insula a fost mereu prosperă, turismul de masă nu a fost încurajat, aşa că şi acum Cliios este încântător de pură.

POPULAŢIE

51 930 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Iunie, începutul lui Iulie sau Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu o cursă internă sau cu un charter până la Lesbos sau Samos, apoi cu feribotul. Cu feribotul de la Pireu. Cu un feribot internaţional de la geşme, Turcia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Pyrgi – unul dintre satele de mastic, cu case decorate cu modele geometrice, care se decupează negre în roca vulcanică. Această tehnică străveche, uimitoare, se numeşte xista.
  • Mesta – cel mai bine păstrat din mastihohoria, mai are turnurile defensive, un spaţiu întunecat, labirintic, cu ziduri masive -reprezentativ pentru clădirile defensive din secolul XIV.
  • Nea Moni – în mijlocul insulei, o mănăstire bizantină din secolul XI, unul dintre cele mai frumoase şi mai importante monumente vechi din insulele greceşti, cu mozaicuri extraordinare şi un decor superb.
  • Guma de mastic – înainte să apară industria petro-chimică, era folosită la diverse produse cosmetice şi farmaceutice. Două produse încă disponibile pe insulă sunt guma de mestecat cu mastic şi lichiorul numit Mastiha.

TREBUIE SĂ ŞTII

Mastihohoria au fost singurele sate cruţate de masacrul din 1822. La curtea otomană, jeleurile de mastic erau foarte apreciate de femeile haremului.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.