Insula Ciovo

Insula Ciovo este o extensie a magnificului oraş medieval de coastă Trogir, înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, de care este legată printr-un pod basculant. În trecut, Ciovo era cunoscută drept „hambarul lui Trogir“, pentru că o bună parte din rezerva de hrană a oraşului provenea de pe terenul ei fertil. Azi a devenit o populară destinaţie de vacanţă estivală pentru locuitorii oraşului Split, aflat în apropiere, mai ales pentru plajele insulei.

Insula are un relief deluros, un peisaj verde şi variat şi o suprafaţă de nici 30 km2. Coasta de nord este plină de păduri de chiparos şi pin, în timp ce coasta de sud este stâncoasă şi poate ajunge la înălţimi de 150 m. Aici, lângă biserica din Prizidnice, există un celebru sanctuar al sihaştrilor, vechi de 460 de ani, construit în versantul stâncos.

ciovo-adriatica

Ciovo văzută din apele Adriaticii

Este un impresionant loc de pelerinaj, de unde ai o privelişte splendidă asupra apelor uimitor de albastre din Adriatica. În interiorul insulei se găseşte o zonă cultivabilă pitorească, cu măslini, smochini, migdali şi podgorii printre care sunt risipite sate mai mici şi mai mari. De-a lungul coastelor sunt nenumărate golfuri izolate, cu plaje de nisip sau pietriş.

Urme de aşezări umane de pe insulă datează din vremuri preistorice. În Evul Mediu era doar o colonie de leproşi, dar în secolul XV, când coasta era ameninţată de atacurile piraţilor turci, locuitorii oraşului Trogir se retrăgeau aici pentru a fi în siguranţă; în cele din urmă, insula a devenit parte integrantă a oraşului.

Ciovo este o combinaţie rară de ţărmuri imaculate şi uimitoare clădiri istorice; în plus, nu e nici copleşită de turişti.

POPULAŢIE

Aproximativ 6 000.

CÂND SĂ TE DUCI

De la începutul lui iunie până la începutul lui septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Split, apoi cu maşina până la Trogir.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica medievală Sf. Mauriţiu, din satul Zedno.
  • Biserica şi mănăstirea dominicană Sfânta Cruce, din secolul XV, lângă satul Arbanija.
  • Mavarskika – un golf frumos, înconjurat de păduri de pin.
  • Un tur cu o barcă închiriată, pentru a vizita micile insule Drvenik Mali şi Drvenik Veli.
  • Splendidul oraş Trogir.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ciovo este locul ideal pentru o vacanţă de familie – sunt case de închiriat, ape sigure, puţin adânci, posibilitatea de a face o mulţime de activităţi, de a vedea o mulţime de lucruri şi de a te distra în oraşul Trogir din apropiere.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.