clare-insula

Insula Clare

La numai 5 km de comitatul Mayo, în largul coastelor irlandeze de nord-vest, insula Clare stă de pază la intrarea în golful Clew. Având o lungime de doar 8 km şi o lăţime de 5 km, insula este dominată de două dealuri, Knockhaven, la est, şi Knockmore, la vest.

Clare este fertilă, verde, ondulată şi lipsită de copaci, cu sute de oi care pasc ici şi colo; lâna lor este vopsită şi transformată în fulare frumoase, genţi şi alte obiecte de lână.

Locuită de 5 000 de ani, insula Clare are multe situri istorice. Printre acestea se numără rămăşiţele a zece forturi de promontoriu, bucătării din Epoca Bronzului, locuinţe din Epoca Fierului, sisteme de irigaţie şi morminte megalitice.

clare-insula-furtuna

Furtună pe insula Clare

Fermecătorul far alb din partea de vest s-a aflat în proprietate privată din 1965 – iniţial a fost motel, iar azi e folosit uneori drept casă de vacanţă. Din turnul de semnalizare napoleonian, construit în secolul XIX, poţi vedea privelişti fantastice.

Pe insula Clare se află o abaţie cisterciană din secolul XII, unde se mai pot vedea urmele unor picturi murale, printre cele mai frumoase din Irlanda – eroi mitologici, războinici şi animale.

Tot aici se află şi mormântul celei mai faimoase locuitoare a insulei, Grace O’Malley, regina-pirat din secolul XVI.

Clare mai este cunoscută pentru craic (aproximativ „distracţie”), şi din acest motiv aici se fac multe petreceri de nuntă. Nu există un poliţist permanent, aşa că ora la care se deschide barul de pe insulă este variabilă. Dacă ar veni un poliţist de pe continent, s-ar afla la timp, deoarece feribotul este în proprietatea familiei O’Malley, care deţine şi hotelul…

POPULAŢIE

150 (2005)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse de feribot de pe continent tot timpul anului, dacă vremea permite circulaţia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Turnul pătrat, care a fost castelul lui Grace O’Malley, pe o ridicătură stâncoasă din port.
  • Ruinele turnului de semnalizare de la Tuar Mor, construit în 1804, ca răspuns la ameninţarea unei iminente invazii napoleoniene.
  • O vizită pe insula din apropiere, Inishbofin, unde se află ruinele castelului lui Cromwell.

TREBUIE SĂ ŞTII

Grace O’Malley a fost un pirat celebru timp de 50 de ani. La vârsta de 37 de ani ea a născut pe corabie, în timpul unui atac al piraţilor mauri, iar după o scurtă perioadă de odihnă a intrat în bătălie şi, evident, a învins.Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.