corfu-insula

Insula Corfu

Cea mai nordică dintre Insulele Ioniene şi cea mai verde – cele mai mari cantităţi de ploaie din Grecia Corfu se află aproape de continent şi de coasta albaneză. Descrisă de Homer ca „frumoasă şi bogată”, insula este muntoasă, extrem de fertilă, cu plaje fine şi încântătoare ape acvamarin.

Din secolul VIII î.Hr., Corfu a fost stăpânită de diverse puteri, dar nu a făcut parte din Imperiul Otoman. Veneţia a avut-o sub control 200 de ani, apoi Napoleon, după care, câţiva ani, a fost protectorat britanic. De mult timp favorita călătorilor, viaţa ei liniştită şi retrasă a fost descrisă cu afecţiune de Lawrence şi Gerald Durrell. Azi, în ciuda dezvoltării turistice haotice, e la fel de fermecătoare.

Oraşul Corfu este încântător, un amestec de clădiri în stil italian, alei înguste şi arcade de influenţă franceză. Sunt muzee şi biserici frumoase, printre care biserica Agios Spyridhon, unde se află moaştele sfântului patron al insulei, într-un sicriu cu capac de sticlă – sicriul este purtat prin oraş de mai multe ori pe an. Printre cele mai populare excursii se numără cele către insuliţele Vlahema şi Pondikonissi.

manastirea-vlacherna

Mănăstirea Vlacherna în Kanoni

În nordul oraşului Corfu, staţiuni ţipătoare sau prestigioase alternează cu porturi pescăreşti, toate având ca fundal un decor magnific. În sud se găsesc situl străvechiului oraş-capitală, Corcyra, şi câteva staţiuni mari.

Apoi drumul care şerpuieşte de-a lungul coastei te duce spre câteva plaje liniştite. Coasta de vest are lungi întinderi de nisip auriu, splendid, la poalele munţilor verzi – şi câteva mari complexuri hoteliere. Chiar şi aici poţi găsi golfuri izolate, la care ajungi cu barca sau după un urcuş cam dificil.

În interior, satele tradiţionale îţi oferă umbră şi mâncare bună. Bucătăria corfiotă seamănă mai mult cu cea italiană decât cu cea grecească şi, surprinzător, nu are influenţe turceşti. O plimbare şi o căţărare pe munţii cu aer parfumat, printre măslini străvechi, te recompensează cu privelişti de un verde eteric combinat cu albastrul paradiziac al mării.

POPULAŢIE

102 071 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie, Septembrie sau Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu un charter, cu o cursă internă directă, cu feribotul de pe continent (Igoumenitsa) sau cu feribotul internaţional din Italia.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Excelentul muzeu arheologic din oraşul Corfu.
  • Muzeul Asiatic, găzduit în reşedinţa fostului înalt comisar britanic.
  • Mon Repos, locul de naştere al prinţului Filip, acum un muzeu interesant, cu împrejurimi frumoase, la sud de oraşul Corfu.
  • Apusul văzut din Tronul Kaizerului, un turn de observare ridicat deasupra satului Pelekas, pe coasta de vest.
  • Satul „fantomă” Ano Perithia, în nordul insulei, cu multe taverne aglomerate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe o mare esplanadă verde – Splanada – în oraşul Corfu se află singurul teren de cricket din Grecia.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.