insula-cres

Insula Cres

Printre cele mai mari dintre cele 1 200 de insule înşirate de-a lungul coastei croate, Cres e situată în golful Kvamer, la est de Istria. Este lungă, îngustă şi muntoasă, având o lungime de 68 km de la nord la sud şi 12 km în partea cea mai lată. Versantul abrupt şi inaccesibil al spectaculoasei coaste de est a devenit habitat pentru vulturul-grifon, cea mai mare pasăre din Europa.

Dealurile din nord sunt acoperite de păduri de stejar, carpen, ulm şi castan, alcătuind un contrast izbitor cu păşunile, livezile de măslini şi pâlcurile de pini din sud. În mijlocul insulei o să găseşti misteriosul fenomen natural reprezentat de lacul Vrana. Este principala sursă de apă potabilă pentru Cres şi insulele din jur, dar geologii nu pot explica nici acum de unde provin cele 220 de milioane de metri cubi de apă.

Există urme de locuire din Neolitic: rămăşiţe ale unor locuinţe săpate în stâncă, forturi de deal şi tumuli din Epoca Bronzului şi a Fierului. Romanii au cucerit insula în timpul împăratului Augustus, iar mai târziu aceasta a făcut parte din Imperiul Bizantin.

predoscica-kvarner

Cres şi alte insule din golfurile Predoscica şi Kvarner

A fost stăpânită de veneţieni sute de ani, apoi a căzut în mâna Imperiului Austro-Ungar, ca în final să ajungă să fie integrată în Croaţia, în 1945. Moştenirea culturală a insulei poate fi văzută în satele pitoreşti şi în oraşul principal de pe Cres, un fermecător loc unde au rămas o mulţime de urme ale epocii veneţiene.

Înconjurată de o mare liniştită, albastră şi limpede, cu golfuleţe izolate şi golfuri mari, stâncoase, această insulă sălbatică, puţin populată, este punctată pitoresc cu ruine vechi, cimitire şi capele; ziduri prăbuşite de piatră urmăresc linia dealurilor pe care cresc o mulţime de plante endemice. Cres este o încântare pentru ecoturişti.

POPULAŢIE

3 184 (2001)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cele mai apropiate aeroporturi internaţionale sunt la Trieste, Pula şi Zagreb. La Cres nu se poate ajunge decât cu barca sau cu feribotul care face douăsprezece curse pe zi de la Brestova, pe peninsula Istria, sau de la insulele Losinj sau Krk.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Turnul veneţian cu ceas din secolul XVI, în oraşul Cres.
  • Valun – cu un port pitoresc şi Tăbliţa Valun din secolul XI.
  • plimbare de la Stivan la Ustrine.
  • Lubenice – un oraş străvechi, de unde ai privelişti extraordinare.
  • Beli – una dintre cele mai vechi aşezări de pe insulă.
  • Priveliştea de pe Gorice – cel mai înalt punct, 650 m.

TREBUIE SĂ ŞTII

Ţărmurile sunt pline de pietriş. Insula a fost ferită de urâţenia industriei turistice şi a reuşit să-şi păstreze mediul natural neatins. Plajele sunt curate, neaglomerate şi găseşti locuri excelente pentru înot şi scufundări.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.