Cea mai mare – peste 250 km lungime – şi cea mai sudică dintre insulele greceşti, Creta s-a unit cu Grecia independentă la începutul secolului XX, dar şi-a păstrat puternicele tradiţii culturale. Coloana ei vertebrală de munţi – cel mai înalt vârf ajunge la 2 456 m – este iarna acoperită de zăpadă. Sud-vestul insulei este stâncă goală şi inaccesibilă, dar estul şi sudul sunt foarte fertile – Creta exportă produse agricole în Grecia continentală.
Extraordinara civilizaţie minoică a prosperat aici din 2800 până în 1450 î.Hr. A fost urmată de o succesiune de mari puteri, printre care Grecia, Roma, Bizanţ, Veneţia sau Imperiul Otoman.
Azi, moştenirea arheologică şi arhitecturală a insulei sintetizează toată istoria ei, pentru că o să vezi situri minoice – Knossos este doar unul dintre ele -, vile şi oraşe, biserici şi forturi, moschei, sate-fantomă, porturi străvechi şi oraşe cu cartiere vechi impresionante.
Şi invadatorii moderni şi-au lăsat amprenta – locuri care amintesc de ocupaţia germană din al Doilea Război Mondial şi dezvoltarea urbană care a cuprins aproape toată coasta de nord, urmare a turismului de masă.

Portul Rethymno
În interiorul insulei, pentru drumeţi serioşi, sunt trei munţi şi defileuri provocatoare, pentru plimbăreţi sunt trasee marcate prin văi verzi şi peste dealuri, când vei trece pe lângă situri mai puţin vizitate sau pe lângă sate tradiţionale de deal.
Primăvara, insula se colorează de flori sălbatice şi pe deasupra ei trec sute de păsări migratoare. Coasta de vest, mai izolată, are plaje pustii, ascunse, iar la micile staţiuni de pe coasta de sud poţi să ajungi după un drum fascinant cu maşina sau cu barca.
Oraşele cretane, Heraklion, Rethymno şi Chania, îţi oferă muzee, pieţe, distracţii nocturne – sunt pline de viaţă şi de personalitate.
POPULAŢIE
623 065 (2011).
CÂND SĂ TE DUCI
Aprilie, Mai, Iunie, Septembrie sau Octombrie.
CUM AJUNGI ACOLO
Cu un zbor internaţional sau intern direct până la Heraklion sau Chania; cu o cursă internă până la Sitia.
Cu feribotul de pe partea continentală; cu feriboturi interinsule.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Knossos – reconstrucţia făcută de Arthur Evans nu poate fi ratată; Malia, Phaestos şi Zakros sunt fascinante – acestea nu au fost refăcute.
- Muzeul arheologic din Heraklion – pentru o viziune asupra civilizaţiei minoice.
- Defileul Samara – cel mai mare din Europa, unde au habitat acvila aurie şi ibexul cretan.
- Rethymno – străzile lăturalnice din oraşul vechi, cu case de lemn otomane, balcoane ieşite în afară şi moschei.
- Platoul Lasithi – morile de vânt poate nu funcţionează, dar este un frumos platou verde cu sate fermecătoare; e locul de naştere al lui Zeus.
TREBUIE SĂ ŞTII
Micuţa insulă Gavdos, la circa 50 km în largul coastei sudice a Cretei, e cea mai sudică întindere de pământ din Europa. Trăiesc aici câţiva pescari şi poţi să te cazezi pe insulă.
Booking.com