delos-insula

Insula Delos

Chiar la sud de Mykonos, micuţa Delos este un sit de mare importanţă arheologică. Aici s-au născut, după legendă, Apollo şi sora lui, Artemis, iar în secolul VIII î.Hr. În onoarea zeului s-a inaugurat un festival, organizat o dată la patru ani, după care, în secolul VII, s-a construit sanctuarul lui Apollo.

Importanţa religioasă şi comercială a insulei a crescut tot mai mult. Atena a creat Liga de la Delos împotriva ameninţării persane şi comorile ei au fost ascunse pe Delos. O bună perioadă de timp a fost unul dintre cele mai importante centre religioase din Grecia, unde veneau pelerini din toată Mediterana.

De asemenea, s-au stabilit aici negustori, bancheri şi marinari. În 167 î.Hr. Roma a declarat insula Delos port liber şi de atunci comerţul a devansat religia – a ajuns cea mai mare piaţă de sclavi din Mediterana.

terasa-cu-lei

Terasa cu Lei

Dar în 88 şi 69 î.Hr. insula a fost atacată şi jefuită de comori; religiile vechi şi-au pierdut importanţa şi rutele comerciale s-au schimbat. A început lungul declin al insulei. Aproape părăsită, a fost inclusă în Imperiul Otoman, apoi a devenit refugiu al piraţilor.

Acum vizitatorii nu pot rămâne pe Delos. Romanii au decretat că nimeni nu poate să moară sau să se nască aici; singurul hotel de aici stă în ruine de 1 600 de ani. Locul e împărţit în două – partea sacră şi partea comercială -, pornind din două porturi.

Pe vasta întindere de dărâmături care a fost sanctuarul vei vedea templele lui Artemis şi Apollo, un sanctuarul lui Dionysos, secatul Lac Sacru şi multe altele, în Cartierul Teatrului sunt rămăşiţele caselor de meşteşugari, ale vilelor de negustori şi multe vestigii ale vechiului teatru. Piaţa de sclavi se află în Cartierul Maritim, excavat doar parţial.

Vizita trebuie planificată cu grijă – multe excursii organizate alocă prea puţin timp acestui loc extraordinar.

POPULAŢIE

14 (2001)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Iunie, Septembrie sau Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Excursii de o zi de la Mykonos; excursii din locuri mai îndepărtate, precum Naxos, Paros sau Tinos, îţi lasă mai puţin timp de vizitare.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul – are câteva exponate fascinante, deşi cele mai interesante vestigii sunt în Atena.
  • Terasa cu Lei – sculptată şi oferită în dar de naxieni. Au rămas cinci dintre cei nouă lei, unul e în Veneţia şi ceilalţi au dispărut.
  • Mozaicurile extraordinare din Casa Tridenţilor şi din Casa Măştilor.
  • Sanctuarul zeilor străini – o arie în care sunt temple şi altare construite de negustori rezidenţi.
  • Muntele Kynthos – o plimbare până în vârf te răsplăteşte cu o privelişte deosebită asupra sitului şi insulelor din jur.

 TREBUIE SĂ ŞTII

În insule sunt ruine care datează din secolul III î.Hr.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.