dugi-otok

Insula Dugi Otok

Această insulă curioasă din nordul arhipelagului dalmat şi-a luat numele (Insula Lungă) de la silueta ei îngustă, distinctivă – este lungă de 43 km şi lată de mai puţin de 5 km. Rocile calcaroase au fost modelate în forme extraordinar de diverse, care nu depăşesc 300 m înălţime.

Relieful este uscat şi aspru, cu zone în care nu e decât piatră şi cu rare păşuni pline de tufişuri ţepoase şi plante aromatice, în care apar pâlcuri de pini maritimi şi măslini.

golf-luka

Golful liniştit de la Luka

În capătul nordic al insulei, Saharun este o plajă imaculată de nisip alb, pur – care contrastează şocant cu albastrul intens al Adriaticii. Coasta de vest are faleze abrupte care se ridică până la 338 m, în timp ce coasta de est este joasă, cu un ţărm diversificat, de la golfuri stâncoase şi plaje de pietriş până la fantasticul golf Telascica, din capătul de sud-est – unul dintre cele mai mari golfuri din Adriatica, adăpostit de faleze abrupte, înalte de până la 166 m.

Este o arie protejată, lungă de 10 km, în care se află tot felul de golfuleţe, un extraordinar lac sărat şi insuliţe care par să plutească ireal în apele nemişcate ale golfului.

În nord-est te trezeşti într-un peisaj selenar, uscat, dar întoarce-te spre sud-vest şi dintr-odată te găseşti înconjurat de pini, smochini şi măslini.

Dugi Otok este un spaţiu fascinant pe care poţi să-l explorezi pe jos, cu rămăşiţe de aşezări ilire, romane sau croate timpurii, cu vechi sate pitoreşti şi atractivul orăşel pescăresc Sali. Insula este cu atât mai fermecătoare cu cât este una dintre cele mai puţin frecventate de pe coasta croată, cu un ritm lent şi relaxat de viaţă şi o atmosferă prietenoasă.

POPULAŢIE

1 655 (2011).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau maşina de la Zagreb până la Zadar. Cu feribotul de la Zadar până la Dugi Otok faci o oră şi jumătate.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Strasna Pec – o peşteră cu stalactite şi stalacmite uimitoare.
  • Saljsko Polje – „pădurea de măslini”, în care cresc măslini vechi de 700 de ani.
  • Farul din Veli Rat – urcă în vârf pentru o privelişte uimitoare.
  • Parcul Naţional Kornati – 147 de insuliţe în largul coastei sud-estice.
  • Satul Dragove – cu o biserică din secolul XV şi privelişti frumoase.
  • Snorkeling la golful Pantera -epave scufundate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Peşterile submarine şi apele din largul insulei sunt printre cele mai bune locuri de scufundare din regiune.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.