insula-dursey

Insula Dursey

În largul apelor dinspre vârful de sud-vest al peninsulei Beara se află insula Dursey, separată de partea continentală prin canalul îngust cu acelaşi nume – o fâşie de apă cu o puternică mişcare mareică. Cea mai vestică dintre insulele locuite care fac parte din comitatul Cork, pe Dorsey trăiesc numai trei familii, dar vara se adună aici mulţi turişti aflaţi în căutarea liniştii.

Insula Dursey are o istorie lungă, cum se poate vedea din pietrele bullaun. Biserica ruinată a fost construită de călugării de pe Skellig Michael; în vremurile cele mai dure ale vikingilor, sclavi irlandezi erau ţinuţi pe insulă în aşteptarea corăbiilor care să-i transporte.

La începutul secolului XVII, soldaţi ai reginei Elisabeta au jefuit castelul O’SuIlivan Beara şi toţi prizonierii au fost aruncaţi în mare de pe stânci. Acum doar 30 de ani, guvernul a decis relocarea populaţiei pe continent, după prăbuşirea industriei pescăreşti, astfel încât aproape toată lumea a plecat.

dursley-insula-canal

Insula şi canalul Dursey

Dursey este singura insulă din Europa legată de continent printr-un teleferic. Ridicându-se deasupra apelor învolburate, acesta poate transporta câte şase pasageri, iar călătoria durează în jur de şase minute. Cei care au mers cu telefericul spun că ai senzaţia că „stai într-o cutie de biscuiţi”; localnicii şi animalele lor au întâietate în faţa turiştilor.

Dursey este parţial electrificată, nu are apă curentă, magazine sau puburi; locuitorii ei duc o viaţă simplă, aproape spartană. Dar insula este superbă, cu faleze înalte deasupra coastelor stâncoase, iar în interior are un mozaic de şesuri, separate de ziduri vechi de piatră şi şanţuri, printre care ici şi colo pasc oi.

Pe lângă cascadele micuţe care se prăvălesc peste stânci cresc fiori roşii de fucsia şi, în afară de ruine străvechi, te aşteaptă aici şi trei sate părăsite.

POPULAŢIE

12 (2003)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu telefericul de la Garinish, pe continent.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • O plimbare pe traseul bine marcat Beara way, care traversează insula.
  • Observarea păsărilor – aici se adună mii de păsări de mare, şoimi şi ulii. Poţi vedea aici şi specii rare din America sau din zona arctică.
  • Vizitarea antichităţilor insulei – cavoul familiei O’SuIlivan Beara din vechiul cimitir, castelul ruinat, abaţia St. Mary, megaliţii şi turnul napoleonian de semnalizare.
  • Privelişti spectaculoase spre insulele din larg şi spre coastele din West Cork.

TREBUIE SĂ ŞTII

În anii 1970, Charles Haughey, pe atunci taoiseach – prim-ministru -al irlandei, a fost prins în apele tumultuoase ale canalului Dursey şi s-a izbit cu barca de stânci, fiind salvat de locuitorii Insulei. Nu uita, dacă vizitezi Dursey, nu există spaţii de cazare şi trebuie să iei la tine apă şi mâncare.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.