Insula Eel Pie

Aflată pe fluviul Tamisa, vizavi de Twickenham, insula Eel Pie (Plăcintă de Ţipar) este una dintre cele mai căutate destinaţii. Cu dimensiuni mici, dar cu o reputaţie uriaşă, Eel Pie este o legendă, mai ales pentru cei născuţi în perioada 1940-1960. Abia dacă are 181 m de la un capăt la celălalt; este în mare parte rezidenţială, cu câteva mici afaceri şi cu câte o rezervaţie naturală minusculă la fiecare capăt.

Încă de la începutul secolului XVII era considerată un loc al distracţiei – o hartă din 1635 indică în acest loc un teren descoperit de popice, iar în 1700 aici erau mai multe localuri.

Unul dintre acestea, reconstruit pe la 1830, a fost mărit şi transformat în hotelul Eel Pie Island şi curând a devenit foarte popular. Clubul de canotaj Twickenham, unul dintre cele mai vechi cluburi înfiinţate pe Tamisa, şi-a ridicat cartierul general aici în 1880; azi şi Clubul de Iahting Richmond se află tot pe insulă.

Insula Eel Pie este una dintre cele mai căutate destinaţii ale Londrei.

Hotelul avea şi o sală mare de dans. Iniţial folosită ca sală de bal, în anii 1920-1930 aici se organizau şi ceaiuri dansante. Dar prin anii 1950 proprietarul a transformat sala într-un important local unde se cânta jazz – prin anii 1960, jazzul a fost detronat de muzica R&B.

Cele mai mari formaţii ale vremii au cântat la Eel Pie Hotel: Long John Baldry, John Mayall’s Bluesbrakers, Pink Floyd, The Who şi The Rolling Stones. Închis în 1967, redeschis în 1969 pentru scurt timp, hotelul a devenit locul favorit al hippioţilor. În 1971, în timp ce era renovat, a ars în mod misterios.

În 1996, Eel Pie a fost afectată de un alt incendiu; azi, industria navală este în declin şi se pare că vor mai fi şi alte schimbări. Totuşi, locuitorii insulei rămân un splendid amestec eclectic de săraci şi bogaţi, uniţi prin pasiunea pentru artă, muzică şi viaţă boemă, foţi hotărâţi să păstreze intactă atmosfera insulei.

POPULAŢIE

Aproximativ 120.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe podul pietonal sau cu barca.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Explorarea insulei şi, pentru unii, rememorarea vremilor trecute.
  • Plimbare cu barca pe Tamisa.
  • Excursie la Hampton Court.

TREBUIE SĂ ŞTII

Insula a fost numită Eel Pie datorită celebrelor plăcinte de ţipar care se făceau aici. Regelui Henric VIII îi plăceau la nebunie şi poruncise ca prima plăcintă din sezon să fie trimisă la Hampton Court prin barcagiul din Twickenham. Din păcate, ţiparii au plătit preţul poluării, iar acum nu se mai fac plăcinte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.