insula-egina

Insula Egina

Poziţia geografică a Eginei, în gura golfului Saronic, a făcut-o o importantă putere maritimă în vremurile vechi.

Atena, preocupată de păstrarea forţei sale şi a uriaşelor bogăţii strânse din negoţul cu Egiptul şi cu Fenicia, a atacat-o. După două bătălii maritime, insularii au fost siliţi să dărâme zidurile oraşului, să-şi distrugă flota şi să plece, în 1827-1829, Egina a devenit din nou importantă, fiind o scurtă perioadă capitala Greciei eliberate. Acum are faima de cel mai mare producător de fistic al Greciei şi de staţiune litorală de weekend pentru atenieni.

Oraşul Egina este plin de viaţă şi atrăgător, cu bărci de pescuit colorate alunecând pe lângă iahturi într-un port pe ale cărui cheiuri se înşiră case frumoase, cafenele şi restaurante, locul ideal unde să zăboveşti ca să savurezi atmosfera. O singură coloană mai marchează azi locul unde a fost templul lui Apollo şi e aici şi un muzeu arheologic bine dotat.

aegina-aphaea

Templlul zeiţei Aphaea

Principala staţiune de pe insulă, Agia Marina, se găseşte, alături de alte staţiuni mai mici, pe coasta de est. În interiorul insulei relieful este oarecum muntos. Sunt mai multe mănăstiri şi biserici izolate, inclusiv o biserică enormă, dedicată primului sfânt greco-ortodox din secolul XX, Sfânta Sofia. Pe drumul care duce spre muntele Ormos se află Centrul Grec de Reabilitare, unde sunt îngrijite păsări şi animale rănite.

În centru şi în vest, Egina este verde şi colinară, plină de livezi de fistic. Pe coasta de vest se găsesc alte plaje şi frumosul sat-port Perdhika. De aici poţi face un drum scurt cu barca până la insuliţa nelocuită Moni, cu plajă fermecătoare şi ape excelente pentru înot.

POPULAŢIE

13 056 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai şi Iunie, Septembrie şi Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul sau hidroavionul din Pireu.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Templul zeiţei Aphaea, la 112 km est de oraşul Egina. Construit în secolul V î.Hr., când Egina era în culmea gloriei, acest splendid templu doric, complex, este cel mai important sit antic de pe insulele golfului Saronic.
  • Paleohora – un fascinant „oraş-fantomă”, care a fost în secolul IX capitala insulei. A fost abandonat în 1827. Cu case şi biserici în ruină, locul are o nostalgie atrăgătoare.
  • O porţie de peşte – tavernele de pe cheiul din Perdhika oferă cele mai bune fructe de mare din zonă.

TREBUIE SĂ ŞTII

Turnate chiar pe insulă, în epoca ei de glorie, monedele cu ţestoasă, din argint, au fost primele din Grecia.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.