elba-insula

Insula Elba

Pe hartă, Elba arată ca un peşte care înoată placid pe la 20 km de Italia continentală, în dreptul oraşului Piombino. Este cea mai mare dintre insulele vulcanice ale arhipelagului toscan, uşor accesibilă, una dintre destinaţiile preferate ale italienilor.

Etruscii au fost primii care i-au adus prosperitate din negoţul pe care îl făceau cu fenicienii şi grecii; romanii au construit aici o bază navală pentru a proteja minele de fier aflate sub renumita mantie verde a pădurilor de stejar de stâncă şi castan.

Combinaţia de munţi, pajişti şi păduri a fost irezistibilă pentru puternicii florentini ai Renaşterii şi, în 1548, familia Medici a preluat-o ca domeniu personal. Tot ei au fortificat Portoferraio, principalul oraş de pe Elba, ca să fie apărat împotriva corsarilor de pe Coasta Berberă, din Africa de Nord, şi tot ei au pus bazele acestei culturi care încă individualizează insula.

portoferraio-asfintit

Portoferraio – vedere aeriană

De aceea şi Napoleon a ales insula ca loc al retragerii în exil, în 1814; ca suveran (pentru numai zece luni!), el a creat un sistem de guvernare care este folosit şi azi.

Sunt zeci de golfuri izolate, protejate de faleze stâncoase, pline de lavandă şi ierburi parfumate care cresc pe marginea cărărilor ce trec printre livezi de măslini şi podgorii. Mici sate etrusce stau în vârful dealurilor, iar vile elegante sunt înconjurate de grădini cu chiparoşi.

Cafenelele din fiecare piaţetă pavată cu piatră cubică şi portul plin de steguleţe mai păstrează ceva din sofisticata lor strălucire. Elba este de multe ori aglomerată, totuşi poţi lenevi aici în voie. Cea mai lungă dintre nenumăratele ei plaje se află în golful Lancona, în capătul cel mai sudic al insulei; poţi să admiri captura de anşoa, ton şi sardine în sate pescăreşti vechi de secole, precum Cotone. Elba este la fel de seducătoare azi ca acum 2 000 de ani.

POPULAŢIE

31 572 (2009)

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de pasageri sau de maşini de la Piombino, pe coasta de vest a italiei.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Priveliştile uimitoare pe care le poţi admira din Palazzo Mulini, deasupra Portoferraio, unde a stat Napoleon.
  • Castelul de la Volterraio.
  • Străvechiul sat Marciana, aşezat în vârful dealului.
  • Capo Branco, o limbă de pământ acoperită de pietriş, unde se spune că ar fi făcut popas Iason când se afla în căutarea Lânii de Aur.
  • Muzeul din reşedinţa de vară a lui Napoleon, Villa San Martino.
  • Panorama de pe muntele Capanne, cel mai înalt punct de pe Elba – 1 019 m.



Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.