În largul apelor clin capătul nordic al Gotland, această mică insulă vrăjită este celebră pentru frumoasele plaje de nisip, pentru relieful capricios şi formaţiunile spectaculoase de calcar, raukar.
Ani de zile a fost zonă militară protejată şi doar de puţin timp a fost deschisă publicului, deşi printre suedezi era de mult cunoscută.
Insula are o frumuseţe dezolantă şi oarecum fantomatică. Coasta de vest este stâncoasă şi bătută de vânturi şi de valuri care se izbesc în ciudaţii monoliţi de calcar. Partea de vest este o întindere şerpuitoare de plaje de nisip albe. La Ullahau, pe coasta de nord, pe dunele mişcătoare de nisip au fost plantaţi pini pentru stabilizarea solului -locul perfect de joacă pentru copii, ideal ca pârtie de sanie.

Raukar pe una dintre plajele insulei Faro
Pe insulă nu sunt drumuri mai deloc. Există nişte cărări de pământ năpădite de iarbă care traversează păduri de pin şi păşuni verzi şi stâncoase, unde pasc oi şi vaci. Sunt şesuri pline de flori, ferme agricole vechi, cu petice de pământ cultivabile şi mori de vânt scoase din uz, din loc în loc hambare, acoperite în general cu stuf.
Renumitul regizor lngmar Bergman a locuit aici şi tot aici a şi murit. El a folosit insula ca locaţie pentru mai multe filme şi a realizat şi două documentare despre locuitorii ei. Cei care vizitează Faro nu au reuşit să descopere casa unde a trăit, iar insularii păstrează secretul cu încăpăţânare.
Te poţi întreba cât vor mai rezista la aceste presiuni, pentru că ziua în care secretul va fi dezvăluit va fi şi ziua în care insula va începe să-şi piardă aura misterioasă. Până atunci însă, oricine vine pe insulă va fi fermecat de ea.
POPULAŢIE
571 (2005)
CÂND SĂ TE DUCI
Deşi vremea s-ar putea să fie mai închisă în aprilie şi octombrie decât în iulie sau august, atunci insula e cel mai frumoasă, ca peisaj şi ca lumină, şi nu e plină de turişti.
CUM AJUNGI ACOLO
De la Stockholm, cu avionul până la Visby, pe Gotland; cu trenul sau autobuzul până la Nynashamn, apoi cu feribotul până la Visby.
De la Visby cu maşina până la Farosund, de unde circulă din oră în oră un feribot de maşini până la Faro.
PUNCTE DE ATRACŢIE
- Plajele superbe – Sudersandsviken, Ekeviken şi Norsta Auren. Langhammars – o plajă pietroasă cu monoliţi din era glaciară, folosiţi de Bergman ca fundal în filmul Sasom i en spegel (1961).
- Faro Fyr – farul înalt de 30 m, construit în secolul XIX.
- Digerhuvud – rezervaţie naturală în care se găsesc coloane de piatră uriaşe (raukar), o zonă bună de scufundare şi satul de pescari Helgumannen.
- Ryssnaset – peisaj pustiu de coastă.
TREBUIE SĂ ŞTII
Nu există bănci, servicii medicale sau de poliţie. Localnicii vorbesc un dialect propriu.
Booking.com