insula-fejo

Insula Fejo

Una dintre nenumăratele insuliţe din largul coastelor Lolland, Fejo este un izolat pământ idilic, rural, cu pomi fructiferi, nisip şi apă, care a reuşit să scape de turismul de masă. Insula are numai 16 km2 de teren jos, cu sol fertil, o linie de coastă de 30 km, de-a lungul căreia se întind plaje line de nisip, ideale pentru înot, plimbări cu barca sau windsurfing.

Este locuită de nişte oameni calzi, care trăiesc din micile lor ferme şi din livezile de meri şi peri. Merele Fejo sunt cele mai bune mere daneze şi în fiecare an sunt trimise la curtea regală lăzi cu fructe proaspete.

Prima atestare scrisă a insulei Fejo datează din secolul XIII, dar sunt o mulţime de dovezi arheologice care arată că ea a fost populată continuu de pe la anul 10 000 î.Hr. În secolul XVII, când s-a aflat sub ocupaţie suedeză, au fost tăiaţi toţi copacii, pentru a curăţa terenul pentru agricultură.

Portul din Fejo

Insularii au reuşit să câştige dreptul de proprietate absolută, eliberându-se de marii moşieri de pe Lolland, iar la începutul secolului XIX populaţia a ajuns la un maximum de 1 500 de persoane – suficient ca să-şi permită un medic şi o moaşă.

Deşi aproape toată suprafaţa insulei este acoperită de livezi, la Skobnakken este o zonă sălbatică, unde poţi face plimbări frumoase, pe jos sau călare, iar pe Skalo – o insuliţă cu teren sărăturos, de 100 ha, unde poţi ajunge pe o şosea – cuibăresc păsări marine şi vitele pasc în voie. Există două sate fermecătoare, cu căsuţe tradiţionale, acoperite cu stuf – Vesterby, unde ancorează feribotul, şi 0sterby, unde este un vechi şantier de construcţie a bărcilor — amândouă au porturi cu cheiuri pitoreşti.

POPULAŢIE

611 (2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie; este deosebit de frumoasă pe la jumătatea lunii mai, când pe insulă e o adevărată explozie de flori parfumate.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Kragenas, din oră în oră; de la Lolland faci 15 minute.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Fejo kirke – o biserică de la sfârşitul secolului xii, cea mai veche din Danemarca.
  • Dybvig Vavn – portul şi şantierul unde poţi vedea cum se construiesc bărci tradiţionale.
  • Fierăria din Osterby, care arată exact ca acum câteva sute de ani.
  • Muzeul Fejo.
  • O porţie de salam tradiţional de miel, cu un pahar de cidru de Fejo.
  • O excursie cu feribotul la insulele din apropiere – o să fii încântat de rândunele. În fiecare primăvară ele migrează dinspre Africa şi se ţin după feriboturi pentru firimiturile aruncate de pasageri.

TREBUIE SĂ ŞTII

Pe Fejo nu sunt prea multe locuri de cazare – un motel rural, o fermă care asigură cazare şl mic dejun şi şase cabane care se pot închiria, dar poţi să stai la cort.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.