insula-formentera

Insula Formentera

La mai puţin de 6 km sud de insula petrecerilor, Ibiza, Formentera este în perfectă antiteză cu aceasta – o insulă cu foarte puţină dezvoltare de coastă, unde nu e nici urmă de club.

Relativa ei inaccesibilitate şi lipsa de apă au protejat-o de ravagiile turismului şi acum este unul dintre puţinele locuri neatinse din Mediterana, cu o singură staţiune turistică, Es Pujols.

Cea mai mică şi mai sudică dintre Insulele Baleare, dar şi cea mai fierbinte şi mai uscată, Formentera este faimoasă pentru atmosfera ei liniştită şi discretă şi pentru incredibilele întinderi albe de nisip, de multe ori pustii, unde nimeni nu tresare la vederea nudităţii.

Peisajul este dramatic – uscat, bătut de vânt, sălbatic şi împădurit, cu o linie de coastă variată, crestată, lungă de 80 km, pe care vei vedea dune, zone sărăturoase şi nenumărate golfuri cu nisip. Insula, lungă de 19 km, relativ plată, poate fi explorată cel mai bine cu bicicleta.

Drumuri de ţară te duc pe lângă fincas (ferme) garnisite cu bougainvillea, podgorii înconjurate de ziduri de piatră şi mici păşuni, unde oile şi caprele caută adăpost la umbra smochinilor contorsionaţi. Oriunde te afli, aerul marin se simte puternic, amestecat cu miros de rozmarin, cimbru sălbatic, ienupăr şi pin.

formentera-sant-francesc

Piaţeta oraşului Sant Francesc

Viaţa a fost întotdeauna grea pe Formentera. Deşi există dovezi că insula este locuită de mai bine de 4 000 de ani, ea a fost părăsită timp de aproape 300 de ani, de la începutul secolului XVI până la sfârşitul secolului XVIII, de frica piraţilor, până când câţiva ţărani ingenioşi s-au restabilit aici, hotărâţi să-şi câştige existenţa în ciuda lipsei de apă. Soarta insulei s-a schimbat dramatic în anii 1960, când hippioţii care se săturaseră de Ibiza au început să vină aici.

A fost suficient ca Bob Dylan să-şi petreacă vacanţa într-o moară de vânt de pe insulă ca aceasta să capete reputaţia de cel mai „hip” loc din Europa – o etichetă care s-a lipit repede de ea şi care se păstrează şi azi.

POPULAŢIE

11 545 (2014).

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie pentru vacanţa mediteraneeană de vis.

CUM AJUNGI ACOLO

Un feribot rapid pleacă din Ibiza cam la fiecare oră.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Blue Bar – una dintre cele mai frumoase cafenele de pe plajă din Baleare, în mijlocul celebrei Platja de Migjom, o frumoasă fâşie de plajă lungă de 5 km, de-a lungul coastei sudice.
  • Faro de la Mola – un far construit în cel mai înalt punct al insulei, descris de Jules Verne ca un spaţiu magic în romanul Hector Servadac.
  • Oraşul vecin, El Pilar de la Mola, are o frumoasă biserică şi o piaţă duminicală hippie.
  • Es Cap de Barbaria – o plimbare de-a lungul capului până la far, să vezi apusul.
  • Estany des Peix – o lagună cu o deschidere îngustă spre mare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Fâşia de apă dintre Formentera şi Ibiza este rezervaţie naturală plină de insuliţe, o parte din ele înscrise în Patrimoniul Mondial UNESCO. Pentru a face scufundări în rezervaţie ai nevoie de permis.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.