insula-foula

Insula Foula

Dacă ai ajuns la ţărmul insulei Foula, atunci eşti fie proprietarul unei bărci, fie un „colecţionar” de insule, pentru că bucăţica asta de pământ din ocean este cea mai îndepărtată dintre Insulele Britanice locuite. Foula se află la 22 km vest de Mainland, în mijlocul apelor turbulente ale Atlanticului.

Foula este de multă vreme locuită – recent, la Da Heights, în nord, au fost găsite urmele unui cerc de piatră cu un aliniament orientat după răsăritul soarelui la mijlocul iernii. După ce scandinavii au cucerit-o în anul 800 d.Hr., au colonizat zona îngustă şi relativ fertilă a ţărmului estic.

Oamenii de aici sunt mândri de moştenirea lor scandinavă, aşa cum demonstrează cultura şi tradiţiile lor. Ultima persoană care vorbea norn – vechiul dialect scandinav – a murit în 1926; una dintre tradiţiile locale este respectarea calendarului iulian, după care Crăciunul este pe 6 ianuarie şi Revelionul pe 13 ianuarie.

ponei-salbatici-shetland

Ponei sălbatici de Shetland

În vestul celor două aşezări principale – Ham, unde ancorează feribotul, şi Hametoun, mai în sud – se ridică cinci zone mai înalte, care traversează aproape toată lungimea insulei. În vest este splendida faleză Kame, a doua că înălţime din Marea Britanie, ridicată drept din apele oceanului şi de pe care, într-o zi cu vreme bună, poţi vedea de la Unst la Fair Isle. Ceva mai în sud este sinistrul horn vertical Sneck o’da Smallie, care coboară până în ocean – unii spun că până în iad.

Foula este un loc excelent pentru păsări – sunt aici peste 250 000, inclusiv cea mai mare colonie de lupi de mare din Marea Britanie. Chirele se rotesc şi ţipă pe cer, iar falezele mişună de pufini, gării, aice şi petreli. Toate lacurile de pe insulă sunt pline de cufundări mici şi multe păsări rare au fost văzute pe insulă, mai ales în timpul migraţiilor de primăvară şi de toamnă.

POPULAŢIE

31 (2007)

CÂND SĂ TE DUCI

Cele mai bune sunt lunile de vară, dar primăvara şi toamna aduc păsări migratoare. Călătoria spre Foula depinde de vreme – chiar dacă ajungi în ziua în care ţi-ai propus, e posibil să nu pleci în cea stabilită.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu barca de pe Mainland.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Panorama văzută de pe vârful Sneug.
  • Observarea grupurilor de balene ucigaşe, marsuini şi foci.

TREBUIE SĂ ŞTII

În jurul insulei Foula sunt recife de temut şi multe nave au naufragiat aici, inclusiv sora Titanicului, Oceanic, care a eşuat în 1914 şi în 14 zile s-a scufundat complet. „Fierarii” din Ham vând şi acum obiecte făcute din cuprul salvat de pe acest vas.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.