foulness-insula

Insula Foulness

Foulness este cea mai mare dintre insulele din Essex şi a patra ca mărime din Anglia; din cauza situaţiei sale deosebite, este şi una dintre cele mai puţin cunoscute. Insula are trei proprietari absoluţi – Consiliul Parohial, Biserica Anglicană şi Ministerul Apărării, care a cumpărat aceste 2 550 ha de teren în 1915. Aici armata îşi testează artileria.

Geografic, Foulness se află în delta Tamisei, fiind înconjurată de râurile Crouch, în nord, Rouch şi Shelford Creek, în vest, şi de fluviul Tamisa la sud şi la est. Pământul insulei este un mlăştiniş aluvial fertil şi aproape toată suprafaţa se află sub nivelul mareei înalte, fapt care a necesitat înconjurarea ei cu un zid.

Biserica St. Mary

O parte din teren este cultivată – o să vezi aici o mulţime de oi şi de vite; Foulness şi Maplin Sands sunt un paradis pentru păsări marine – aici cuibăreşte a doua mare colonie de ciocîntors din Anglia. În nenumăratele golfuleţe şi pe râuri vezi frecvent bâtlani.

Trebuie să faci eforturi ca să vizitezi Foulness – fie să ai o invitaţie din partea unui localnic, fie să-ţi faci o rezervare la singurul pub de pe insulă, localul George and Dragon, din secolul XVII. În oricare variantă, ai nevoie de un permis, altfel te trezeşti că eşti respins la punctul de verificare al armatei, instalat la primul dintre podurile care leagă insula de continent.

Odată ajuns pe Foulness, o să găseşti majoritatea rezidenţilor instalaţi în două sate din capătul nordic. Atmosfera are ceva aparte şi pentru vizitator este o experienţă deosebită, dacă se poate obişnui cu exploziile destul de puternice care se aud din când în când.

POPULAŢIE

Aproximativ 200.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe podul rutier de la Shoebury -după ce ai obţinut permisul de acces.

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând; ideal ar fi într-o zi caldă de vară.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Satele Churchend şi Courtsend.
  • Observarea păsărilor.

TREBUIE SĂ ŞTII

Podurile către insulă au fost construite abia în 1926; înainte de ele se ajungea acolo pe jos sau cu barca.

Nu se ştie când au fost construite zidurile de protecţie, dar la începutul secolului XIII existau cu certitudine câteva mlaştini înconjurate de ziduri.

Foulness a fost inundată de mai multe ori, ultima oară în 1953, în timpul Marelui Flux, când doi oameni şi-au pierdut viaţa.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.