Insula Funen

A treia insulă ca mărime din Danemarca, situată între Iutlarida şi Zealand, Funen are 1 125 km de litoral variat – plaje largi şi nisipoase, întrerupte de şesuri verzi care ajung până la linia apei şi faleze lungi şi abrupte, de unde poţi admira magnifica privelişte a Balticii.

Terenul jos şi domol este presărat cu peste o sută de castele de poveste, conace somptuoase, biserici istorice şi mori de vânt. Este una dintre cele mai frumoase regiuni din Danemarca.

Centrul cultural este Odense – un oraş cu o mie de ani de istorie, cunoscut azi mai ales ca loc de naştere a celebrului Hans Christian Andersen. Când te plimbi prin centrul vechi, poţi să-ţi imaginezi că eşti într-o poveste. Vara, oraşul freamătă de viaţă şi nenumăratele baruri, cafenele şi localuri cu muzică aflate în piaţa principală creează o atmosferă caldă şi prietenoasă.

Merită să vizitezi şi vechile oraşe de pe coastă. Portul Nyborg, pe coasta de est, este unul dintre cele mai vechi din Danemarca, fostă capitală, cu un magnific castel medieval în apropierea pieţei. Faaborg, pe coasta de sud, este deosebit de frumos datorită caselor negustoreşti din bârne, viu colorate, construite în secolul XVII.

castelul-egeskov

Castelul Egeskov

Tot aici găseşti un minunat muzeu de artă, dar şi cele mai bune plaje de pe insulă. Portul Svendborg, în sud, este poarta de intrare spre ciorchinele de insuliţe din largul mării. Chiar în vest este Skovsbo Strand, unde a trăit şi a lucrat câţiva ani celebrul dramaturg Bertolt Brecht.

Funen este un paradis rural relaxat, unde ritmul vieţii este lent şi unde pare să nu se fi schimbat nimic de sute de ani.

POPULAŢIE

447 000 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

De la Copenhaga, pe marele pod de centură – o combinaţie de pod şi tunel, care leagă Funen de Zealand prin şosea şi cale ferată. Este o adevărată capodoperă inginerească.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Castelul şi grădinile Egeskov -un castel renascentist, construit pe piloni de stejar în mijlocul unui lac. Valdemars Slot – un castel baroc din secolul XVII.
  • Mads Lerches Gard, Nyborg – primăria din 1601 îţi oferă o imagine impresionantă a vieţii din secolul XVII.
  • C. Andersen’s Hus – muzeu dedicat vieţii şi creaţiei autorului de basme.
  • Muzeul oraşului Odense – urmăreşte istoria oraşului până în trecutul său viking.

TREBUIE SĂ ŞTII

Celebra insulă „pierdută în timp” Aero se află chiar în largul coastelor Funen şi merită o vizită. Capitala ei, Aeroskobing, este un oraş din secolul XVIII, perfect conservat, iar insula are aspectul clasic al unei cărţi poştale.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.