insula-giannutri

Insula Giannutri

Cea mai mică şi cea mai sudică insulă locuită din arhipelagul toscan, Giannutri este o semilună de numai 3 km2. De pe mare pare inaccesibilă, chiar ostilă, dar bolovanii vulcanici negri care alcătuiesc o barieră în jurul insulei sunt mai degrabă o binecuvântare pentru ea.

Stâncile prăbuşite de-a lungul secolelor au transformat insula într-unui dintre cele mai bune locuri de scufundări din Mediterana, cu nici un fir de nisip care să tulbure apele albăstrui; şi cum nu e nici o plajă care să atragă turişti convenţionali, cercul de stânci care o înconjoară a ferit frumuseţea sălbatică a insulei de degradarea modernă.

Patricienii romani au construit micul port şi vile risipite printre podgorii, măslini şi miriade de flori sălbatice. Abandonate de mult, la sfârşitul secolului XIX, una dintre ele a fost reconstruită de unul dintre căpitanii de vas ai lui Garibaldi, Gualtiero Adami.

El a şi cultivat o parte din pământ şi a ajuns să fie cunoscut ca un Robinson Crusoe al insulei Giannutri. Legendele locului spun că vântul de aici este ţipătul amantului său, Marietta, neîmpăcat după moartea lui, în 1922.

insula-giannutri-dominitia

Ruinele vilei Domitia, pe Giannutri

Nu sunt maşini, iar oameni sunt foarte puţini. Te plimbi într-o tăcere asurzitoare a unei lumi pure şi naturale, cu simţurile ascuţite de intensele culori şi parfumuri de ierburi şi flori. În larg e şi mai bine. Delfini, ţestoase şi căluţi de mare patrulează uriaşa câmpie subacvatică Poseidonia, plină ele evantaie de mare şi trandafiri de coral unduitor.

Epavele fantomatice ale corăbiilor de acum 2 000 de ani s-au umplut de vegetaţie şi au fost luate în stăpânire de peşti. Zone întinse din parcul maritim sunt rezervate înotului şi scufundărilor, iar ambarcaţiunile nu au voie nici să tranziteze, nici să ancoreze, nici să pescuiască, farmecul utopic al insulei Giannutri îţi oferă şansa de a scăpa de ritmul trepidant al lumii moderne.

POPULAŢIE

102 (2005)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai-septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Porto Santo Stefano, pe Argentario.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Villa Domitia, pe malul mării.
  • Farul de la Punto Rosso, construit în 1861.
  • Rarul coral de Mediterana şi şesurile subacvatice din parcul marin.

TREBUIE SĂ ŞTII

Limitele precise ale parcului marin – sunt amenzi mari pentru încălcarea regulilor.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.