gokceada-insula

Insula Gokceada

Cel mai vestic punct din Turcia şi cea mai mare insulă a ei, Gokceada este situată chiar la intrarea în golful Saros, în nordul Mării Egee, la 53 km de Cannakale, în strâmtoarea Dardanele.

Este una dintre cele mai puţin frecventate insule egeene, deşi este renumită pentru frumuseţea ei naturală deosebită – aproape 290 km2 de relief vulcanic selenar, plin de pini, măslini şi podgorii, coaste abrupte de deal, cu păşuni pentru oi, printre care sunt risipite case albe, o linie de coastă presărată cu ciudate formaţiuni stâncoase şi plaje de nisip înconjurate de ape albastru intens.

Motivul pentru care insula primeşte relativ puţin turişti ţine de istorie. În perioada clasică, Gokceada era colonie a Atenei, numită Imbros – întemeiată în anul 450 î.Hr., care a rezistat şase sute de ani.

După ce Atena şi-a pierdut statutul de mare putere, insula a rămas la mâna tuturor imperiilor mediteraneene, mereu ameninţată de piraţi. A fost, pe rând, persană, romană, bizantină, veneţiană, otomană şi greacă. În secolul XX, tensiunile dintre Grecia şi Turcia i-au făcut pe etnicii greci să părăsească insula şi pe turişti să o ocolească, până nu de mult.

plaja-aydincik

Plaja Aydincik

Locuitorii insulei trăiesc şi azi cam la fel cum au trăit întotdeauna – din pescuit, ulei de măsline, vin, miere şi oierit. În afară de principalul oraş, Cinarli (Panagia), mai sunt nouă sate, majoritatea căţărate pe dealuri abrupte, unde ajungi cu o oarecare dificultate pe drumurile notoriu de periculoase ale insulei. Sunt şi câteva plaje superbe, deşi trebuie să fii foarte hotărât ca să poţi ajunge la cele mai bune, aflate pe coasta de sud.

Nu e nici o îndoială că industria turismului va reuşi în scurt timp că facă Gokceada la fel de cunoscută ca şi celelalte insule egeene. Acum ar fi momentul să o vizitezi, cât timp este nedescoperită şi are distincţie, înainte de a se transforma în capcană turistică.

POPULAŢIE

7 057 (2009)

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul sau cu maşina până la Cannakale, apoi cu feribotul care trece pe lângă coastele dramatice ale Parcului Naţional Gallipoli. O rută mai scurtă este de la Kabatepe la peninsula Gallipoli, dar aşa pierzi nişte privelişti spectaculoase.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Plaja Aydincik (Kefalos) – un loc excelent pentru windsurfing, care are în apropiere un lac sărat şi sulfuros unde te poţi bălăci.
  • Kalekoy Kastro – ruinele unui vechi castel de pe un deal de unde ai privelişti minunate.
  • Zeytinli şi Tepekoy – sate frumoase.
  • Superba vale din apropierea satului Sahinkaya, unde e şi un bazin de crater.
  • Parcul Naţional Subacvatic – linia de coastă dintre Kalekoy şi Kuzulimam, unde animale marine înoată printre epave străvechi, artefacte şi ruine.
  • Satul istoric Derekoyu – un fascinant sat abandonat, despre care se spune că ar fi fost cel mai mare şi cel mai bogat din toată Turcia.

TREBUIE SĂ ŞTII

Gokceada se află pe locul al patrulea între insulele lumii în privinţa surselor naturale de apă dulce.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.