gotland-insula

Insula Gotland

Toată atmosfera acestei insule minunate îţi aminteşte de epoca vikingilor – ruine şi caractere runice, tumuli, biserici medievale, mori de vânt şi troli. După anumiţi istorici, este locul de naştere al goţilor – la 90 km est de continent, este cea mai mare insulă din Suedia, cu o suprafaţă de 3 140 km2.

Insula Gotland este renumită pentru frumuseţea ei naturală – un peisaj aspru, de calcar şi şisturi argiloase, cu maluri abrupte şi un teren preponderent cultivat.

Gotland a fost odinioară o importantă naţiune baltică independentă, care în cele din urmă, în 1645, a fost integrată în Suedia.

Pe coasta de vest, pitorescul oraş medieval Visby, intrat în Patrimoniul Mondial UNESCO, a fost odinioară cel mai mare port de la Marea Baltică, unde operau corăbii care ajungeau până în Arabia.

gotland-visby

O parte din zidul oraşului Visby, Gotland

Zidurile lui masive au 11 m înălţime şi 3,4 km lungime; vei fi încântat de farmecul acesta viking atunci când vei porni pe străzile lui întortocheate, spre portul medieval, trecând pe lângă case de piatră şi de lemn, pline de trandafiri agăţători.

Coasta de nord, pustie, are o ciudată frumuseţe nordică datorită ţărmului pietros şi priveliştilor uimitoare de pe falezele înalte. Cea mai mare parte a insulei are o imagine pastorală, cu şesuri, păduri şi mlaştini, ziduri de piatră, biserici zugrăvite în alb şi mori de vânt – perfect pentru călărie sau ciclism.

Poţi să găseşti oricând un loc izolat pe cei 800 km de coaste stâncoase care înconjoară plaje de pietriş sau de nisip. Pe toată coasta de est o să vezi spectaculoasele raukar – coloane de calcar înalte de până la 6 m, erodate de vreme în forme surprinzătoare, care ies din apă ca nişte troli misterioşi.

Cea mai celebră rauk este şi emblema insulei – Hoburgsgubben (Stânca Bătrânului), pe coasta de sud – un magnet pentru păsări.

POPULAŢIE

57 317 (2006)

CÂND SĂ TE DUCI

De la sfârşitul lui mai la începutul lui septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Curse zilnice din Stockholm. Numeroase curse de feribot de la Nynashamn sau Oskarshamn, pe continent – drumul durează trei ore. În sezonul estival există şi o legătură cu insula Oland, cu barca.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Excursii de o zi sau de mai multe pe frumoasele insuliţe Stora Karlso şi Lilla Karlso.
  • Kallungen’s Kyrka – o biserică de secol XIII cu artefacte şi picturi de secol XII.
  • Lojsta Hed – o frumoasă zonă mlăştinoasă.
  • Muzeul în aer liber Bunge – peste 50 de clădiri şi pietre inscripţionate cu rune.

TREBUIE SĂ ŞTII

E locul perfect pentru o vacanţă în aer liber, de familie, unde te poţi plimba cu bicicleta, cu barca sau poţi campa. Copiii vor fi încântaţi de atmosfera vikingă şi de şansa de a vizita casa supereroinei suedeze Pippi Şoseţica.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.