gotska-sandon

Insula Gotska Sandon

Această dună gigantică de nisip este cea mai îndepărtată insulă din Marea Baltică – în mijlocul mării, la 38 km nord de Gotland. Are doar 9 km lungime şi 6 km lăţime şi este partea de sus a unui munte subacvatic format de glaciaţiuni; este compusă aproape în întregime din nisip, dar are şi câteva secţiuni curioase de morenă şi plajă stâncoasă.

De la distanţă, Gotska Sandon pare complet plată, dar, ajuns acolo, îţi dai seama cât de deluroase pot fi dunele de nisip. Cel mai înalt punct este la 42 m deasupra nivelului mării.

În ciuda distanţei care o separă de continent, s-au descoperit urme ale existenţei umane din Epoca Pietrei. A fost folosită ca bază pentru pescuit şi vânat de foci de către locuitorii insulei Faro, care îşi aduceau aici şi oile la păscut, dar până în secolul XVIII nu a existat nici o aşezare permanentă. În perioada 1783-1859, insula s-a aflat în proprietate privată. A intrat sub suveranitatea coroanei suedeze şi în prezent este parc naţional.

gotska-sandon-dune-nisip

Dune de nisip la Bredsand

Pe insulă se găsesc mai ales păduri de pin, tufărişuri, merişor şi muşchi. În anumite locuri, pădurea este incredibil de deasă şi acolo trăiesc insecte şi plante rare. Toată coasta este străjuită de dune de nisip, înalte de circa 10-15 m şi late de 100-300 m, şi de dune mişcătoare, care se deplasează şi cu 6 m pe an.

Port nu există, aşa că debarcarea este foarte dificilă. Pe Gotska Sandon s-au făcut puţine concesii secolului XXI; se poate întâmpla să rămâi acolo zile la rând, pentru că singurul mijloc de transport e un tractor, nu există magazine sau restaurante, iar locuitorii aproape lipsesc. Dacă vrei o aventură în singurătate, aici trebuie să vii.

POPULAŢIE

4 (angajaţii parcului naţional).

CÂND SĂ TE DUCI

De la sfârşitul lui mai până la începutul lui septembrie sau oricând, dacă rezişti condiţiilor nefavorabile.

CUM AJUNGI ACOLO

Pe apâ, de la Nynashamn, pe continent, sau de pe insula Faro.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Gamla Garden – o fermă veche unde vei vedea artefacte vikinge Tamudden – plaja de pe coasta de sud.
  • Casa lui Madame Souderland, prima femeie care s-a stabilit aici, în secolul XVIII Borgstrom’s – cabană mică de pescari construită în 1900 din scânduri provenite de la corăbii scufundate.

TREBUIE SĂ ŞTII

Numărul de vizitatori este strict controlat şi trebuie să obţii permis. Poţi să stai la cort sau într-o cabană simplâ de dormit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.