insula-gozo

Insula Gozo

Micuţa insulă Gozo – 14 km în punctul cel mai lat – e aproape de partea de nord-vest a Maltei, dar are o identitate proprie. Insula este mult mai fertilă decât vecina ei mai mare; pe văile ei terasate se cultivă struguri, fructe şi legume. Are coline teşite, văi abrupte şi verzi şi câteva plaje frumoase, neamenajate şi diferite – de la golfuri pietroase la întinderi lungi de nisip.

Mai conservatoare decât Malta, Gozo are o atmosferă relaxată, rurală. Este locuită de prin anul 5000 î.Hr.; aici au fost construite unele dintre cele mai timpurii temple. Oraşul ei fortificat, în centrul insulei, sus, nu a putut face faţă invadatorilor arabi sau turci, care aproape au depopulat insula, dar a dăinuit; în al Doilea Război Mondial a oferit refugiu celor evacuaţi din Valletta şi provizii pentru greu încercata Malta.

Sunt numai două staţiuni propriu-zise – aglomerata Marsalform, aşezată într-un golf larg, şi populara Xlendi, înghesuită într-un fiord strâmt. Insula Gozo e presărată cu sate somnoroase şi orăşele – toate au biserici cu cupole: ca şi maltezii, gozitanii sunt foarte credincioşi.

catedrala-gozo

Catedrala Gozo

Rabat, cel mai mare oraş, a fost rebotezat Victoria în cinstea jubileului reginei britanice. Este construit pe o aglomerare de dealuri conice cu versanţi abrupţi, care figurează şi pe blazonul oraşului.

O aşezare frumoasă, cu pieţe umbrite, biserici şi clădiri baroce, două teatre splendide şi străduţe liniştite, unde femeile împletesc dantelă. La Gozo, cu ritmul ei lent, cu plimbările liniştite, cu localnicii rezervaţi, dar prietenoşi, merită să-ţi petreci o vacanţă.

POPULAŢIE

31 053 (2005).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie-Noiembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul din Malta.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Templele Ggantija, în Xaghra -cele mai impresionante temple din insulele malteze şi cele mai vechi, din anul 3600 î.Hr.
  • Peştera Calypso şi golful Ramla.
  • Se spune că Gozo este insula lui Calypso şi că peştera aflată deasupra splendidului golf cu nisip roşu este locul unde l-a ţinut prizonier pe Odiseu.
  • Citadela din Rabat, construită sus, deasupra oraşului. De pe zidurile fortificate ai o privelişte minunată asupra oraşului. Catedrala, cu un trompe l’oeil pictat pe plafon – banii s-au terminat înainte de a mai apuca să ridice cupola, dar pictura e de mare efect!
  • Biserica modernă din Xewkija, cu una dintre cele mai mari cupole din lume.
  • Mormanele de sare de pe coasta care porneşte din Marsalforn -o reţea de vechi grămezi pietrificate de sare.

TREBUIE SĂ ŞTII

În anii 1970 începuseră lucrări la un pod care să lege Malta de Gozo, dar au fost sistate din cauza protestelor gozitanilor.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.