Insula Heligoland

Micuţa insulă Heligoland, aflată la 70 km In largul coastelor Germaniei, se ridică pe neaşteptate cu dramaticele ei faleze ruginii până la 61 m în mijlocul pustietăţii cenuşii a Mării Nordului. Este un mister geologic – cu toate că roca de bază este calcarul, la fel ca a falezelor albe din Dover, solul insulei este alcătuit din straturi de gresie, diferită de toate rocile din regiune.

În secolul XIX, această fâşie de pământ de 1 km2 era considerată cel mai sănătos loc din Germania şi atrăgea atenţia artiştilor şi scriitorilor – printre ei, Kafka şi Goethe. Aerul revigorant de mare conţine cantităţi de polen excepţional de mici, iar climatul este blând, cu mult mai mult soare decât pe continent şi cu toamne lungi şi calde.

insula-heligoland-din-aer

Vedere din aer a insulei Heligoland

Chiar şi iarna este rareori frig – smochinii şi duzii prosperă aici. La zece minute de mers cu barca spre nord-est se află o insuliţă lungă, Dune, care făcea parte din insula principală până în 1720, când o furtună violentă a provocat o prăbuşire de teren care a separat-o definitiv. Aici nu locuieşte nimeni, în afară de o colonie de foci, dar sunt două plaje idilice, lungi, cu nisip alb, perfecte pentru camping şi baie.

Insula a fost locuită din timpuri preistorice. Din secolul VII, ea a fost populată de frisieni, care au botezat-o „Helgyeland” (Pământul Sfânt). Deşi insularii erau semiautonomi, supravieţuind din pescuit şi din jefuirea corăbiilor, ei au fost stăpâniţi pe rând de danezi, britanici sau germani. În 1890, britanicii au dat-o la schimb pentru Zanzibar, dar după al Doilea Război Mondial, Royal Navy a evacuat toată populaţia şi a încercat să o distrugă definitiv, bombardând-o. Forţa exploziilor a lăsat o uriaşă ruptură în insulă.

POPULAŢIE

1 400 (2015)

CÂND SĂ TE DUCI

Cea mai bună vreme este în perioada mai-octombrie, dar insula este interesantă oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Cuxhaven durează două ore. Pasagerii sunt întâmpinaţi de bărci pescăreşti care îi transportă pe ţărm.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Lange Anna – o coloană de stâncă înaltă de 47 m, simbolul insulei Heligoland.
  • Lummenfelsen („Piatra Gariei”) – cea mai mică arie de conservare din lume, unde poţi admira păsări de mare şi foci.
  • Bazinul cu apă de mare încălzită, în aer liber, Unterland.
  • Muzeul de istorie Heligoland – să afli mai mult despre istoria, cultura şi tradiţiile acestei insule
  • Institutul de Biologie Marină şi Acvariul, unde poţi vedea de aproape plante şi diverse creaturi din Marea Nordului.
  • O porţie de homar – scump, dar merită.

TREBUIE SĂ ŞTII

Heligoland este zonă liberă de taxe; ai grijă însă ce ai voie să cumperi, pentru că la întoarcerea în Europa continentală s-ar putea să fii oprit la vamă.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.