hvar-insula

Insula Hvar

Chiar în largul Coastei Dalmate se ridică din apele limpezi ale Mării Adriatice insula croată Hvar. Lungă de circa 80 km, această insulă îngustă pare o frumoasă tapiserie de câmpuri de lavandă, podgorii, livezi de măslini şi frumoase sate veneţiene. Principala aglomerare urbană este oraşul Hvar, una dintre cele mai îndrăgite staţiuni din Croaţia.

În secolele XV şi XVI, veneţienii îşi ţineau aici flota adriatică, şi acest lucru a adus multă prosperitate insulei. Dar în 1571 turcii au invadat insula şi au distrus-o aproape complet, aşa că aproape toate clădirile din oraşul de azi sunt cele construite din secolul XVI încoace. Zidurile medievale şi fortul aşezat într-un splendid peisaj marin fac din insulă un loc minunat de explorare.

În inima oraşului se află piaţa Sf. Ştefan, cu o maiestuoasă catedrală din secolul XVI într-un capăt şi cu portul la celălalt capăt. Tot aici e şi teatrul, cel mai vechi teatru orăşenesc din Europa, construit în 1612. În sudul pieţei este o impresionantă mănăstire franciscană din secolul XV, acum un muzeu în care vara se ţin concerte.

hvar-coasta-dalmata

Oraşul Hvar, una dintre cele mai îndrăgite staţiuni de pe Coasta Dalmată

Unul dintre cele mai frumoase sate de pe insulă este Vrboska, situat într-un intrând pitoresc din capătul unui golf lung, înconjurat de păduri de pin şi plaje drăguţe. Un grup compact de clădiri se înşiră de-a lungul canalelor peste care sunt construite poduri încântătoare. Bisericile din Vrboska ascund o mulţime de lucrări valoroase – printre cele mai valoroase comori culturale ale insulei.

De-a lungul coastei de sud se înşiră mai multe insuliţe, printre care Paklenski Otoci, în vest, şi Scedro, în sud. Paklenski Otoci este renumită pentru plaje frumoase, ape limpezi şi frumuseţe naturală. Insula Scedro oferă un loc sigur de ancorare şi locuri plăcute pentru înot sau plimbări. Partea de vest a insulei prilejuieşte vizitatorului ocazia de a admira priveliştea munţilor, deosebit de frumoasă la apus.

POPULAŢIE

11 459 (2001).

CÂND SĂ TE DUCI

Aprilie—iunie sau septembrie şi octombrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Split.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Biserica Sf. Laurenţiu din Vrboska – adăposteşte câteva lucrări de artă valoroase şi alte comori culturale.
  • Stari Grad – un far grecesc străvechi, aşezat într-un golf adânc de pe coastă.
  • Jelsa – un oraş mic, dar un port important din nordul insulei – este renumit pentru minunatul vin roşu pe care îl produce.
  • Podgoria Zlatan Otok de la Sveta Nedjelja – degustare de vinuri, insuliţele Paklenski Otoci şi Scedro -unde ai posibilitatea să te plimbi, să înoţi, să navighezi şi să admiri insula Hvar.

TREBUIE SĂ ŞTII

În 1997, revista Traveller a inclus insula Hvar în topul celor mai frumoase insule din lume.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.