Insula Ibiza

Celebra capitală mondială a cluburilor este invadată de hedonişti încă din anii 1960, când primii hippioţi, aflaţi în căutarea nirvanei, au fost atraşi de frumuseţea mediteraneeană a insulei.

Insularii erau incredibil de săraci şi i-au primit cu braţele deschise pe străinii debarcaţi pe ţărmurile lor, absorbindu-i în cultura locală cu o asemenea uşurinţă, încât în scurt timp noile culturi făceau parte din caracterul intrinsec al localnicilor.

Cu toate că a trecut o jumătate de secol de turism extraordinar de avântat şi acesta a adus inevitabil şi o dezvoltare urbanistică lipsită de farmec, insula a reuşit cumva să mai păstreze destul din atractivitatea ei naturală.

Ibiza face parte din arhipelagul Baleare şi se află la circa 100 km sud-vest de Mallorca. Este de un pitoresc incredibil – 571 km2 de dealuri împădurite cu pini, câmpii terasate, presărate cu sate cu case albe şi biserici solitare.

Ţărmul este stâncos, cu plaje de nisip întinse şi golfuri izolate. De pe faleze ai privelişti minunate asupra mării şi te poţi plimba în interiorul insulei printr-un ţinut mediteraneean neatins, unde pluteşte în aer miros de pin.

Vechiul port balearic Ibiza a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO. Oraşul vechi, Dalt Vila, este deosebit de pitoresc, construit pe versantul unei faleze, înconjurat de ziduri medievale şi cu un labirint de străzi înguste care înaintează şerpuit spre vârf, unde se află catedrala din secolul XIV şi castelul. În apropiere sunt două plaje superbe – Ses Salines şi Es Cavallet.

ibiza-oras

Vedere asupra portului şi a pitorescului oraş vechi

Sant Antoni de Portmany, pe coasta de vest, este cea mai dezvoltată parte a insulei, unde se adună clubberii pentru petreceri non-stop. Dacă atmosfera de bacanală de aici e prea mult pentru tine, poţi să te duci pe coasta de nord, unde găseşti oricând un golf liniştit (cala) în care să te relaxezi, având alături doar marea, stâncile şi cerul.

POPULAŢIE

132 637 (2010).

CÂND SĂ TE DUCI

lunie-septembrie pentru cea mai gălăgioasă scenă de club din Europa; octombrie-mai dacă vrei o experienţă mai calmă, dar mai ploioasă.

CUM AJUNGI ACOLO

Există curse directe de avion.

Cu vaporul de la Palma, Mallorca.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Portal de Ses Taules – o poartă masivă în zidurile oraşului, intrarea spre Dalt Vila.
  • Santa Eularia des Riu – biserică de secol XVI, pe vârful unui deal.
  • Santa Agnes de Corona – un sat pitoresc cocoţat pe un deal, înconjurat de migdali, în interiorul coastei de est.
  • Cala Mastella – un golf liniştit, cu o plajă micuţă, pe coasta de est.
  • Es Vedra – o piatră cu încărcătură mistică în largul coastei de vest, care ar fi unul dintre cele mai puternice puncte magnetice de pe Pământ.
  • Plaja Benirras – să vezi hippioţii bătrâni de pe insulă cum bat la tobe în fiecare duminică, la apus.

TREBUIE SĂ ŞTII

Chiar dacă nu te interesează viaţa de club, nu trebuie să elimini Ibiza de pe lista destinaţiilor de vacanţă. Este un loc de o frumuseţe uimitoare, cu minunate situri istorice şi o cultură tradiţională rurală. Acum se oferă tot mai multe vacanţe agro-turistice în zonele frumoase ale insulei, departe de cluburi şi urbanitate.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.