insula-islay

Insula Islay

Înverzită şi deluroasa insulă Isley a fost în epoca medievală capitala Hebridelor Exterioare. Azi, Isley este sinonim cu licoarea unică, turboasă care se fabrică aici – whisky de malţ; există opt astfel de distilerii pe insulă. Anual se produc în jur de 18 milioane de litri de whisky, cea mai mare parte din el fiind exportat.

Mulţi turişti vin aici pentru drumul whisky-ului, fără să cunoască şi restul insulei. Ceilalţi turişti vin pentru păsări, deoarece, în perioada octombrie-aprilie, Isley este un punct de oprire pe traseul păsărilor migratoare – mii de gâşte-călugăriţe şi gârliţe mari, care pleacă din Groenlanda, îndreptându-se spre sud.

Isley este mereu bătută de vânt, dar clima e relativ blândă şi solul fertil. Sunt lande, păduri, machair, lacuri cu apă sărată şi un litoral stâncos cu plaje întinse. Locuită încă din Neolitic, arheologii găsesc aici multe lucruri interesante, de exemplu Kildaton High Cross, considerată de mulţi cea mai frumoasă cruce din Scoţia, sculptată în calcar albastru în anul 800 d.Hr.

În vecinătatea crucii se află câteva pietre funerare cu sculpturi remarcabile din secolul XV şi mai departe sunt pietrele de la Trudemish Point.

Port Ellen este principalul port de feriboturi şi locul în care s-a concentrat populaţia insulei – aşezarea a fost întemeiată în anii 1820. Este un orăşel frumos, al cărui orizont este dominat de silueta distileriilor azi abandonate. Dar în apropierea lui sunt alte trei distilerii bine-cunoscute: Laphroig, Lagavulin şi Ardbeg, aşezate într-un decor superb – o vizită aici e plăcută.

muntii-paps-jura

Munţii Paps – Insula Jura

La Laphroig poţi asista nu numai la procesul de transformare a cerealelor în malţ, ci şi la arderea în cuptoare cu cărbuni. Bowmore, pe malul estic al lacului Indaal, este actuala „capital” a insulei şi locul unde se află distileria cu acelaşi nume, cea mai veche de pe insulă, din 1779. Port Charlotte, pe malul vestic al lacului Indaal, este poate cel mai frumos sat de pe insulă, unde ai putea să stai câteva zile.

POPULAŢIE

3 230

CÂND SĂ TE DUCI

Oricând.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de la Kennacraig, în West Loch Tarbert, sau cu avionul de la Glasgow.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Rezervaţia naturală naţională de la Duich Moss.
  • Festivalul Maltului şi al Muzicii isley care se organizează anual la sfârşitul lui mai/începutul lui iunie.
  • Muzeul Vieţii din isley, în Port Charlotte.
  • Străvechile locuri de înmormântare de la Nerabus, cu splendide pietre de mormânt sculptate din perioada medieval.
  • Insula Jura, la cinci minute de mers cu feribotul – o insulă sălbatică, muntoasă, nemaipomenită pentru drumeţii.Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.