itaca-insula

Insula Itaca

Două vârfuri de munte ridicate din mare şi legate printr-un istm îngust mica Itaca se află aproape de coasta nord-estică a Kefaloniei. Cu văile ei pline de copaci, cu podgoriile, dealurile împădurite şi micile plaje de pietriş, insula este locul ideal pentru o şedere liniştită. Deşi este vizitată aproape zilnic, turismul nu e prea important aici.

Legendarul Odiseu s-a întors acasă, în Itaca, după ani de rătăcire. Diverse situri au fost legate de cele pomenite în Odiseea, dar dovezi solide nu există în acest sens. Istoric vorbind, Itaca a fost aproape pustie până la venirea veneţienilor şi este greu să-ţi imaginezi că acest loc liniştit a fost odată un centru important al regatului maritim.

Oraşul-port Vathy, situat într-un golf adânc, în mijlocul unui alt golf, a fost frumos refăcut după cutremurul din 1953; are un chei frumos şi aerul vieţii vechi de pe insulă. La mică distanţă sunt câteva plaje mici, izvorul Arethousa şi Peştera Nimfelor.

kioni-port

Frumosul port Kioni

La Alalkomenae, locul despre care Schliemann afirma că a fost cetatea lui Odiseu, vezi doar câteva fundaţii – artefactele de aici sunt la muzeu. Mai jos de sit, la Pisaetos, este o plajă frumoasă.

Autobuzul face o clătătorie spectaculoasă peste istm spre nordul Itacăi, până la Stavros, un mic oraş foarte animat, între dealuri.

O locaţie alternativă pentru cetatea lui Odiseu ar fi dealul Pelikata.

Pe coasta de est, micile oraşe-port Frikes şi Kioni sunt des vizitate. Kioni are frumoase clădiri vechi şi un port aglomerat de iahturi; Frikes, într-o vale bine împădurită, este port funcţional tot timpul anului.

Aici sunt câteva taverne drăguţe.

POPULAŢIE

3 231 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie sau Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu feribotul de pe continent (Astakos sau Patras) sau de pe alte insule.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Plimbările – este o insulă a drumeţilor, cu dimensiuni reduse, străzi liniştite şi cărări care se strecoară printre arbuştii dealurilor de unde ai privelişti minunate.
  • Anoyi – odinioară o aşezare importantă, acest sat adormit are câteva clădiri vechi şi frumoase.
  • Golful Afales – o fâşie de nisip şi pietriş dedesubtul presupusei Şcoli a lui Homer din Platrithies, puţin vizitată.

TREBUIE SĂ ŞTII

Itaca (Ithaki) e de mult timp simbolul finalului de călătorie.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.