kalymnos-insula

Insula Kalymnos

Kalymnos este aridă şi muntoasă, dar porturile ei bune i-au conferit o oarecare importanţă – este plină de ruine de bazilici bizantine timpurii. Faima ei era totuşi de „insula pescuitului de bureţi”, în zilele de glorie, după Paşti pleca o flotă uriaşă care se întorcea toamna. Jumătate din scufundători nu mai reveneau acasă.

Camerele de decompresie au apărut abia în anii 1950; acum mai sunt câţiva supravieţuitori vârstnici a căror invaliditate demonstrează efectele negative ale bolii de cheson. În 1986, bureţii din zonă au dispărut din cauza unui virus şi guvernul a apelat la turism pentru relansarea economiei. Staţiunile înşirate pe coasta de vest, mai verde, lângă plaje frumoase, au devenit destinaţii populare de vacanţă.

Principalul oraş, Pothia, la poalele unor dealuri roşcate, are un port mare şi foarte animat. Este agitat, gălăgios, fotogenic, nepretenţios şi foarte grecesc. În vechile depozite încă se procesează bureţi din import.

kalymnos-oras-pothia

Oraşul Pothia

Pe drumul care duce spre staţiuni se află Khryssoherias, un castel al cavalerilor ioaniţi, şi Hora, capitala medievală. De aici sunt trepte care duc spre o citadelă bizantină. La sud-vest de Pothia este Vlyhadia, unul dintre cele câteva locuri legale de scufundat din Grecia, unde este şi un muzeu al descoperirilor marine.

Coasta de est este aspră şi singura localitate este Rina, un port micuţ pentru iahturi la gura unei văi fertile. Aici se poate înota într-un intrând îngust şi albastru şi se poate bea apă din izvorul pur de munte din care se alimentează localnicii.

Vizitatorii vin aici pentru a face drumeţii lungi, pe cărări destul de accidentate, pentru a urca pe stâncile drepte din nordul insulei şi pentru a savura atmosfera tradiţională a acesteia.

POPULAŢIE

16 179 (2011)

CÂND SĂ TE DUCI

Mai, Iunie şi Septembrie.

CUM AJUNGI ACOLO

Cu avionul până la Kos şi de la Mastihari cu feribotul; cu feribotul sau cu barca de la Pireu sau Rodos.

PUNCTE DE ATRACŢIE

  • Muzeul Nautic şi de Folclor din Pothia – ca să afli mai multe despre istoria pescuitului de bureţi.
  • Vathis, valea verde şi răcoroasă de lângă Rina, unde la poalele dealurilor roşcate cresc livezi de citrice.
  • Christostis lerousalim, o bazilică bizantină timpurie, aproape de Hora.
  • Telendos – insulă liniştită, aflată chiar în largul coastelor de vest, cu plaje, taverne şi câteva locuri de cazare.

TREBUIE SĂ ŞTII

Bureţii gălbui sunt albiţi cu acid nitric, care le înmoaie fibrele. Cei maronii sunt mai rezistenţi.


Booking.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.